Schimmelziekte vastgesteld bij salamander in Vlaanderen

Begin mei is voor het eerst in Vlaanderen een gevaarlijke schimmel aangetroffen bij twee alpenwatersalamanders. De schimmel is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan wel de salamanderpopulatie bedreigen. Dat meldt het Agentschap Natuur & Bos.
archieffoto

De schimmel was al vastgesteld bij vuursalamanders in Wallonië. Ook in Nederland is de schimmel een probleem en leidde ze ertoe dat de populatie vuursalamanders bijna volledig verdween. Wat het effect zal zijn op de alpenwatersalamander is nog niet helemaal duidelijk.

Er zijn twee schimmels die op dit moment ernstige infectieziektes veroorzaken bij amfibieën: de schimmel Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) en de schimmel B. salamandrivorans (Bs). De eerste schimmel (Bd) is eind jaren 90 voor het eerst beschreven en infecteert nu al wereldwijd meer dan 440 soorten amfibieën. Deskundigen, waaronder het IUCN, noemen het de "ergste infectieziekte die gewervelden ooit heeft getroffen en een grote bedreiging voor de biodiversiteit".

In Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika en in Australië heeft Bd geleid tot een groot verlies aan biodiversiteit, waarbij tientallen soorten amfibieën zijn uitgestorven. Tot nog toe bleef het grootste deel van Europa, inclusief België en Nederland, hiervan gespaard. De schimmel vormt wel geen gevaar voor de mens.

In 2013 ontdekte men nog een andere schimmel (Bs) die voornamelijk bij salamanders wordt teruggevonden. Deze agressieve schimmel heeft in 2013 de Nederlandse populatie vuursalamanders nagenoeg volledig laten uitsterven. Bs werd in België voor het eerst ontdekt in december 2013 bij vuursalamanders in Eupen, en vervolgens opnieuw in april 2014 bij vuursalamanders in Robertville en in april 2015 bij de vuursalamanders in Luik.

Begin mei werd deze schimmel voor het eerst in Vlaanderen aangetroffen bij 2 alpenwatersalamanders in Duffel. Verder onderzoek op 43 andere salamanders van dezelfde poel leverde geen nieuwe sporen van de schimmel op. Desalniettemin is een verhoging van het waakzaamheidsniveau aangewezen. Deze gegevens wijzen immers op een verdere verspreiding van deze schimmel in ons land.

In opdracht van minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) verspreidde het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) begin 2014 een bioveiligheidsinstructie voor terreinbeheerders om verspreiding van de schimmel te voorkomen. In december 2014 werd in samenwerking met de universiteit Gent, de vakgroep Diergeneeskunde ook een monitoringscampagne opgestart om de verspreiding van de schimmel in kaart te brengen. Het agentschap zal nu bekijken of er nog bijkomende acties aangewezen zijn.

Meest gelezen