Schip met meer dan 450 passagiers vergaan in China

Een schip met 458 passagiers aan boord is tijdens hevig stormweer op de Chinese rivier Jangtsekiang gekapseisd. Slechts 14 opvarenden konden tot nu toe worden gered, 5 lichamen werden al geborgen. De opvarenden waren overwegend oudere Chinese toeristen.

Het schip "Eastern Star" zonk rond 21.30 uur lokale tijd (15.30 uur Belgische tijd) in de buurt van Jianli, in de provincie Hubei. Het was op weg van Nanking, in het oosten van China, naar Chongqing, in het centrum van het land. Het schip had 406 passagiers aan boord, 5 medewerkers van het reisbureau en 47 bemanningsleden.

Storm

Door hevig stormweer kwam het schip in de problemen. Volgens enkele overlevenden die op eigen kracht naar de oever konden zwemmen, is het schip vervolgens in 2 minuten tijd gekapseisd en gezonken. Onder de overlevenden waren ook de machinist en de kapitein van het schip.

Volgens die laatste zou de wind tijdens de storm snelheden tot 130 kilometer per uur hebben gehaald en zou er zware regenval zijn geweest.

Zoektocht naar overlevenden

De storm is intussen geluwd en het scheepswrak zou reeds helemaal onder water liggen. Zeker 50 boten en 3.000 reddingswerkers zijn momenteel ter plaatse. Duikers proberen via klopsignalen te communiceren met eventuele overlevenden in de romp van het schip. Twee mensen die er vastzaten, zouden reeds zijn gered.

De Chinese premier Li Keqiang is naar de plaats van het ongeval afgereisd. Volgens de lokale media heeft het Chinese staatshoofd Xi Jinping aangedrongen op "grondige inspanningen" bij de reddingswerken. Het is de zwaarste scheepsramp in jaren in China.

Eastern Star

De Eastern Star was een schip dat gebruikt werd voor toeristische rondvaarten op de Jangtsekiang, de derde grootste rivier ter wereld. Het schip was 76,5 meter lang en had een capaciteit van 534 passagiers. De reder van het schip had een goede reputatie.