Vakbonden en directie Ivago bereiken ontwerpakkoord

De directie en de vakbonden van de Gentse afvalintercommunale Ivago hebben na 21 uur onderhandelen een ontwerpakkoord bereikt. Het personeel stemt morgen, maar wellicht komt er dus een einde aan de staking bij Ivago die de stad al een week in de ban houdt.

Sinds vorige week dinsdag wordt er niet meer gewerkt bij Ivago en blijft het afval zich opstapelen in Gent. Nadat gesprekken tussen vakbonden en directie vorige week op niets uitdraaiden, werd sinds gisteren een sociaal bemiddelaar ingezet. Na bijna 21 uur onderhandelen in het kasteel van Zwijnaarde (zie foto) slaagde zij erin om de twee partijen te verzoenen.

"Alle partijen zijn daarnet naar buiten gekomen en er is een akkoord over een tekst die morgen zal worden voorgelegd aan het personeel ter goedkeuring", zegt VRT-journaliste Sabine Vandeputte.

Over de inhoud van het akkoord willen noch Ivago noch de vakbonden veel informatie kwijt. Over de goedkeuring ervan maken de onderhandelaars zich evenwel weinig zorgen. "Er is een voorstel van tekst. Een tekst die gezamenlijk gedragen wordt door alle partijen aan tafel. We zijn zeer positief ingesteld over het slagen van het akkoord omdat dit een tekst is waarop hard is gewerkt", verduidelijkt schepen van Milieu Tine Heyse (Groen), die ook voorzitter is van de afvalintercommunale Ivago.

Om zeven uur morgenochtend zal het personeel zich uitspreken en er is sowieso een persconferentie om tien uur waarop het akkoord moet ondertekend worden. Als het personeel alles goedkeurt, komt er een einde aan de staking en kan de grote huisvuilophaling in Gent beginnen.