Vlaming Kris Callens nieuwe directeur Fries Museum

Kris Callens is benoemd tot nieuwe directeur van het Fries Museum, Keramiek­museum Princessehof en het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden. Hij begint op 1 augustus aan zijn nieuwe baan. Callens neemt het stokje over van Saskia Bak, die sinds half mei directeur is van Museum Arnhem.

Callens (1973) is sinds 2009 hoofd collecties en presentaties in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Eerder werkte hij mee aan binnen- en buitenlandse presentaties van het Rijksmuseum in Amsterdam en kunstprojecten van de stad Mechelen. Van 1999 tot 2003 maakte hij tentoonstellingen in Antwerpen en Leuven.

Callens heeft zich volgens de raad van toezicht bewezen bij het Zuiderzeemuseum. "Hier zette hij zich in voor de ontsluiting van de historische collectie en voor vernieuwende presentatievormen, met groeiende bezoekcijfers en een hoge bezoekwaardering tot gevolg." Met het oog op Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 "verwachten we veel van hem".