Voorzitter van politievakbond NSPV aangehouden in fraudezaak

Gert Cockx, de voorzitter van politievakbond NSPV, is aangehouden voor private omkoping en misbruik van vennootschapsgoederen. Ook zijn vrouw is in verdenking gesteld, maar de onderzoeksrechter liet haar vrij onder voorwaarden. De twee zouden geld van de vakbond in eigen zak hebben gestoken.

Het was Philippe Vanhamme, de vorige voorzitter van de politievakbond, die de kat de bel aanbond. Hij diende een klacht in over gesjoemel met nieuwe jasjes en petjes met het nieuwe logo van het NSPV. Niet onbelangrijk: Cockx en Vanhamme leven al jaren op gespannen voet. Het gerecht is daarop een onderzoek gestart, samen met een gespecialiseerde corruptiecel van de federale politie. Vorige week gebeurden in dat kader al twee huiszoekingen, een bij de vakbond en een bij voorzitter Cockx thuis.

“Die huiszoekingen passen in een gerechtelijk onderzoek wegens belangenneming, misbruik van vennootschapsgoederen, private omkoping en fiscale fraude”, zegt parketwoordvoerster Nele Poelmans. “En die tenlasteleggingen hebben mogelijk te maken met de activiteiten van de verdachte binnen de vakbond”, klinkt het verder. Het parket kan met andere woorden nog niet veel kwijt over de zaak.

Vandaag heeft de onderzoeksrechter Cockx en zijn echtgenote verhoord. De vrouw werd nadien vrijgelaten onder voorwaarden, Cockx zelf is aangehouden. "De voorzitter van het NSPV is in verdenking gesteld wegens private omkoping en misbruik van vennootschapsgoederen. De onderzoeksrechter heeft de man aangehouden, binnen 5 dagen komt hij voor de raadkamer. De echtgenote is in verdenking gesteld van misbruik van vennootschapsgoederen, maar zij is vrij onder voorwaarden", laat het parket weten.

"Vanhamme heeft één en ander nog niet verteerd"

Het parket tilt naar eigen zeggen zwaar aan de feiten. "Vooral omdat de voorzitter van de politievakbond een voorbeeldfunctie heeft", aldus woordvoerster Poelmans.

Gert Cockx zegt dat hij zichzelf niets te verwijten heeft. In de krant Het Laatste Nieuws gaat hij de toedracht van de zaak uit de weg. “Blijkbaar heeft mijn ex-tegenstander één en ander nog niet verteerd, en de klacht is daar het gevolg van”, aldus Cockx.

Vanhamme op zijn beurt wil alleen bevestigen dat hij inderdaad een klacht heeft ingediend.

NSPV: "Vrijdag een raad van bestuur gepland"

In een persbericht laat politievakbond NSPV weten dat men kennis heeft genomen van de aanhouding van zijn voorzitter Gert Cockx. "De vakbond houdt eraan te stellen dat de bond zelf niet het voorwerp uitmaakt van het onderzoek", klinkt het. Een buitengewone vergadering van de raad van bestuur deze vrijdag zal "alle noodzakelijke maatregelen nemen om het voortbestaan van de organisatie en het verdedigen van de belangen van haar leden te vrijwaren".