Vriend van Boston bomber veroordeeld tot zes jaar cel

Dias Kadyrbajev, een klasgenoot van Dzjochar Tsarnajev, de tiener die in april 2013 samen met zijn broer een bomaanslag pleegde op de marathon van Boston, is veroordeeld tot zes jaar cel.
AP2013

De klasgenoot zou bewijzen hebben achtergehouden en de politie niet hebben verwittigd toen hij wist dat zijn vriend verdacht werd van de aanslag. De intussen 21-jarige Dias Kadyrbajev bood in de rechtbank zijn verontschuldigingen aan de families van de slachtoffers aan. "Ik weet dat mijn beslissingen verkeerd waren", zei hij.

Kadyrbajev had enkele dagen na de aanslag, samen met twee anderen, een rugzak uit de studentenkamer van Tsarnajev weggehaald. In de rugzak zat vuurwerk. De twee andere vrienden worden later deze week berecht.

Vorige maand werd Tsarnajev nog tot de doodstraf veroordeeld. Bij de bomaanslag op 15 april 2013 kwamen drie mensen om, meer dan 260 raakten gewonden. Zijn broer Tamerlan stierf bij de klopjacht door de politie.