Zwitserse rekeningen van Belgen kunnen schatkist 540 miljoen opleveren

Het eerste afgeronde belastingonderzoek naar Belgen met een geheime rekening in Zwitserland kan 540 miljoen euro inkomsten opbrengen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) waarover De Tijd bericht. "Het is nog maar de vraag of het allemaal zo'n vaart zal lopen", zegt professor fiscaal recht Michel Maus.

De Belgische fiscus is sinds 2010 in het bezit van gelekte rekeningbestanden van honderden Belgen die klant waren bij de Zwitserse bank HSBC. Dankzij het Zwitserse bankgeheim konden ze een deel van hun vermogen jarenlang verborgen houden voor de fiscus.

Maar intussen zijn de onderzoeken afgerond en is duidelijk dat de 1.000 dossiers die door de BBI werden behandeld, bijna 540 miljoen euro aan belastingen opleveren, inclusief belastingverhogingen. De meerderheid van de belastingplichtigen sloot al een akkoord met de fiscus. Het gaat om diamantairs, mensen van adel, advocaten, bedrijfsleiders en sporters.

Volgens De Tijd is er ook nog een tweede stapel dossiers die vorige maand opgehaald werd in Frankrijk door de BBI. Dat onderzoek moet nog gevoerd worden, maar het kan mogelijk nog een aanzienlijk bedrag opleveren.

"Kan fiscus SwissLeaks-gegevens wel gebruiken?"

"Dat is zeker goed nieuws voor de schatkist, maar het is nog maar de vraag of het allemaal zo'n vaart gaat lopen", zegt Michel Maus, professor fiscaal recht aan de VUB, in "De ochtend" op Radio 1. "De gegevens waarop de fiscus zich baseert, zijn namelijk verkregen via de zogenoemde SwissLeaks-affaire (140 journalisten uit 45 landen brachten via duizenden geheime, gelekte bankdocumenten aan het licht dat HSBC rijke klanten massaal hielp met belastingontduiking, nvdr)."

"De grote vraag is of die gegevens al dan niet onrechtmatig verkregen zijn en of het gerecht die kan gebruiken. Ze werden gestolen vanuit HSBC en vervolgens doorgegeven dan wel verkocht  -afhankelijk van de bron- aan de Duitse geheime dienst. Bij ons zijn er al rechtszaken in eerste aanleg geweest die de fiscus in het gelijk stelden, maar in Frankrijk bijvoorbeeld zijn er al andere uitspraken geweest", legt Maus uit.

"Het is afwachten of de betrokkenen hier zich gaan groeperen en samen de strijd aanbinden tegen de fiscus, of dat ze ieder apart eieren voor hun geld kiezen en opteren voor een deal met de fiscus. In ieder geval zal het geld niet op korte termijn in de Belgische schatkist belanden."