"Apothekers geven nog te vaak voorrang aan dure producten"

Uit een steekproef van het Eén-magazine Volt bij 20 apothekers, blijkt dat slechts 6 onder hen een goedkoper alternatief voorstellen als klanten een middel tegen hoofdpijn, diarree of misselijkheid vragen. Om consumenten te helpen het goedkoopste product te kiezen, is er nu een gratis app en website.
Jonas Hamers / ImageGlobe

De app en de website is een initiatief van de socialistische mutualiteit. "Gezondheid is nu al duur en dus moeten we het mensen makkelijker maken", zegt Paul Callewaert. “Daarom bieden wij nu een app aan, zodat patiënten in discussie kunnen gaan met de apotheker."

Dat is nodig, want uit de Volt-reportage die vanavond uitgezonden wordt, blijkt dat te veel apothekers nog niet spontaan een goedkopere variant voorstellen.

Reisapotheek één vijfde goedkoper

Radio 2-luisteraar Nancy  testte de app uit voor het programma "De inspecteur". Nancy vertrekt binnenkort voor een rondreis naar China. Ze kocht een zevental middelen: een pijnstiller, iets tegen diarree, pilletjes tegen reisziekte, enzovoort.

Als Nancy enkel voor de bekende merken kiest, betaalt ze ruim 67 euro. Met de app gaat ze op zoek naar een gelijkwaardige, goedkopere variant. Dat brengt de eindfactuur op 55 euro, toch zo’n 18 procent goedkoper.

Goedkoop niet altijd beste keuze

Het verschil kan nog veel meer oplopen bij sommige specifieke producten. Het kalmeer- en slaapmiddel Bromazepam is bijvoorbeeld bijna de helft goedkoper dan Lexotan (5,39 euro tegenover 10,11 euro). En wie een erectiemiddel wil, zal blij zijn te horen dat er voor Viagra (127,73 euro) een alternatief bestaat dat Sildenon heet (14,99 euro). Zo maar even 112,74 euro verschil.

Toch is goedkoop niet altijd de beste keuze. Je kijkt best niet alleen naar de prijs per eenheid, maar ook naar de prijs per verpakking. Grote verpakkingen zijn vaak goedkoper per eenheid, maar heb je er wel zo veel van nodig? Moet je een middel maar gedurende een korte periode gebruiken, of weet je nog niet of het middel bij jou werkt, kies dan samen met je arts of apotheker de juiste verpakkingsgrootte.

Sommige varianten zijn ook niet 100 procent dezelfde als het originele middel. Bepaalde (goedkopere) pilletjes hebben bijvoorbeeld geen glanzend laagje dat het slikken vergemakkelijkt. Misschien niet zo handig, maar de werking is wel net dezelfde.

En let op, in bepaalde gevallen is het A-merk goedkoper dan het generieke product.

Vanavond discussie in "Volt", om 21.15 uur op Eén.