Amnesty wil onderzoek naar hooggeplaatste militairen in Nigeria

Hooggeplaatste Nigeriaanse militairen waren betrokken bij gruwelijke oorlogsmisdaden en mogelijk misdaden tegen de menselijkheid in het noordoosten van het land. Volgens Amnesty werden in de strijd tegen terreurgroep Boko Haram 8.000 mensen vermoord, uitgehongerd, verstikt of gemarteld tot de dood.
Archieffoto

De ngo vraagt "een onderzoek naar de rol van verschillende, bij naam genoemde hoge militaire bevelhebbers" en wijst de nieuwe regering op "de uitgelezen kans én taak om de bescherming van haar burgers te garanderen en een einde maken aan de cultuur van straffeloosheid".

Het woensdag in Abuja voorgestelde rapport, "Stars on their shoulders", schrijft dat meer dan 7.000 jonge mannen en jongens in militair gevangenschap zijn omgekomen, en dat meer dan 1.200 onrechtmatig gedood zijn.

"Deze misselijkmakende bewijzen tonen aan hoe duizenden jonge mannen en jongens willekeurig zijn opgepakt en bewust zijn gedood of achtergelaten in gevangenschap om te sterven in vreselijke omstandigheden", aldus Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty. "Het rapport geeft een stevige basis voor onderzoek naar de mogelijke criminele verantwoordelijkheid van de legerleiding." Shetty wijst, naast de strafrechterlijke verantwoordelijkheid ook op de verantwoordelijkheid van het Nigeriaanse regime, "om doortastend op te treden en een einde te maken aan de cultuur van straffeloosheid binnen het leger".

Amnesty baseerde zich voor zijn rapport op jaren onderzoek en analyse en interviews met meer dan 400 slachtoffers, getuigen en hoge militairen.