Brand in Lotus-fabriek onder controle, 4 brandweermannen gewond

In de Lotus-fabriek in Wolvertem is de hevige brand nu eindelijk definitief onder controle geraakt. De brandweer zal wel nog de hele nacht moeten nablussen. Tijdens de bluswerken deze namiddag raakten vier brandweermannen gewond toen een muur instortte.
Jasper Jacobs

Het vuur in de koekjesfabriek brak kort voor 11 uur uit, aan de vanillewafel-lijn. Verschillende brandweerkorpsen uit de regio rukten meteen uit. Het vuur veroorzaakte een grote zwarte rookpluim die tot in de wijde omgeving te zien was.

Urenlang was de brandweer in de weer om het vuur te bestrijden. Omdat de bluswerken blijven aanslepen, liet de brandweer de fabriek gecontroleerd uitbranden. Alles werd in het werk gesteld om te vermijden dat het vuur oversloeg naar een nabijgelegen koerierbedrijf en transportbedrijf.

"Vooral het dak wordt nog natgespoten, meldt men mij", reageerde Jan Boone, CEO van Lotus Bakeries, op de middag. "De brand heeft heel wat water- en rookschade veroorzaakt, maar we hopen zo snel mogelijk weer operationeel te zijn. Het belangrijkste is echter dat niemand gewond is geraakt."

De brand leek kort voor 16 uur onder controle, maar is daarna weer opgeflakkerd na het instorten van een muur. Twee brandweermannen zijn zwaargewond geraakt, twee anderen lichtgewond. Allen zijn ze naar het ziekenhuis overgebracht.

Jasper Jacobs

Alle geëvacueerden opnieuw thuis

In Meise, waar Wolvertem een deelgemeente van is, werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Vanaf 14.15 uur werd de elektriciteit gedurende een half uur volledig uitgeschakeld in de gemeenten Grimbergen, Wolvertem en Meise.

De zwarte rook die de brand veroorzaakte, betekende evenwel geen gevaar voor de omgeving. Toch moesten buurtbewoners in een straal van 2 kilometer ramen en deuren gesloten houden.

Ook werden enkele personeelsleden, buurtbewoners en werknemers van een nabijgelegen bedrijf uit voorzorg overgebracht naar het OCMW. Twee werknemers raakten even bevangen door de rook, maar mochten na enkele uren het ziekenhuis verlaten. Ook alle geëvacueerde mensen zijn intussen opnieuw thuis.

"Gelukkig enkel materiële schade"

De precieze oorzaak van de brand is nog onduidelijk. "De eerste vlammen werden gezien ter hoogte van een koelcel aan de vanillewafel-lijn. Of daar ook de oorzaak van het vuur ligt, zal nog moeten blijken uit het onderzoek van de experten", aldus William Du Pré, general manager van Lotus België.

Du Pré is opgelucht dat het voltallige personeel de fabriek tijdig heeft kunnen verlaten. Op het eerste zicht lijkt de materiële schade wel aanzienlijk. "Een brand is altijd een zware klap. Materiële schade valt echter op te lossen. Eens dit achter de rug is, kunnen we alles weer met passie en energie opbouwen."

"Productie elders opvangen"

Hoe het verder moet met de productie in de fabriek valt nog af te wachten. De Lotusfabriek in Wolvertem produceert jaarlijks vijf miljoen kilogram aan Luikse wafels en vanillewafels. "Dat de gevolgen groot zullen zijn, is een feit. Het is nog onduidelijk hoe lang de heropstart zal duren", aldus Boone.

Een deel van de productie kan worden opgevangen in de fabriek van Lotus in Courcelles, waar ook wafels worden geproduceerd. In Wolvertem werken een 50-tal mensen. Lotus heeft in ons land productievestigingen in Lembeke, Eeklo, Oostakker, Wolvertem en Courcelles. In totaal werken er 800 mensen.

Meest gelezen