Brussels Gewest stelt Regie der Gebouwen in gebreke wegens verloedering

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft de Regie der Gebouwen, de eigenaar van de Residence Palace aan het Schumanplein, in gebreke gesteld omdat die het gebouw verwaarloost. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort (PS) gezegd. Vervoort had eerder op de dag een onderhoud met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), die bevoegd is voor de Regie.
De nieuwe vleugel ("het ei van Van Rompuy") in aanbouw in 2013

Het gebouw aan het Schumanplein werd in 1920 neergezet als één van de eerste appartementsgebouwen van de hoofdstad, met onder meer een theater, een zwembad en een postkantoor. Ondertussen herbergt het gebouw een internationaal perscentrum en kreeg het er met de nieuwe hoofdzetel van de Europese Raad ("het ei van Van Rompuy") een nieuwe vleugel bij. Maar het zwembad en het theater worden al bijna tien jaar niet gebruikt en zijn zwaar verloederd.

"Het gewest is bezorgd over de inertie van de Regie", zei Rudi Vervoort. "Vorig jaar hebben we de Regie in gebreke gesteld om vooruit te gaan met de stedenbouwkundige vergunning. Op 19 maart werd een nieuw pv opgesteld voor de schade aan het toneel."

Vervoort hoopt dat het Gewest op termijn eigenaar kan worden van een aantal gebouwen die zich nu in de portefeuille van de Regie bevinden. "Het federale niveau investeert niet meer in Brussel. Dit is slecht beheer van de eigenaar", aldus nog de minister-president.