Champagne bij autopsie op terroristen uit Verviers

Bij de politie zijn foto's opgedoken waarop champagne te zien is bij de autopsie op de twee terroristen die bij de antiterreuroperatie in Verviers werden gedood. Dat schrijft La Dernière Heure en werd intussen bevestigd door het gerecht, dat een onderzoek heeft geopend. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en politiebaas Catherine De Bolle benadrukken dat er geen politiemensen op de foto te zien zijn.

De foto's circuleerden al even op de interne politiewebsite van de Brusselse antiterrorismecel. Christian De Valkeneer, procureur-generaal van Luik, kreeg de twee foto's vanochtend ook te zien. Details over wat er precies te zien is op de foto's, wilde hij nog niet geven omdat het onderzoek ernaar nog maar net is geopend.

De procureur-generaal kon wel al bevestigen dat er inderdaad alcoholische dranken in de autopsiezaal aanwezig waren, maar niet dat er ook van gedronken is.  Tegelijk ontkende hij dat er een feestje bovenop de lichamen werd gevierd, zoals La Dernière Heure schreef.

Hoe het ook zij, “zulk gedrag is deontologische totaal onaanvaardbaar tijdens een autopsie”, veroordeelde De Valkeneer de feiten, “want in die omstandigheden moet er waardigheid en respect zijn”.

"Onaanvaardbaar"

Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en politiebaas Catherine De Bolle noemen het gedrag van de personen op de foto "verwerpelijk en onaanvaardbaar". Ze willen daarnaast ook onderstrepen dat er geen politiemensen op de foto's te zien zijn.

Wie dan wel op de foto te zien is, kan het kabinet-Jambon niet kwijt. Een nieuw onderzoek naar "de betrokkenheid van niet-politiemensen" dringt zich wel op, luidt het.

De Algemene Inspectie van de politie zal nog verder onderzoeken of er toch politiemensen betrokken waren bij de feiten. Eerst worden de mensen op de foto’s en vervolgens wordt onderzocht wat er precies is gebeurd, "want bij een autopsie zijn veel mensen aanwezig: wetsdokters, onderzoekers, deskundigen…", legt procureur-generaal De Valkeneer uit. 

"De aanwezigen zullen gehoord worden over wat er die dag precies gebeurd is. We moeten hun versies van het verhaal horen, want “een foto is een momentopname van een milliseconde”, blijft de procureur voorzichtig. “Misschien waren er toen net mensen buiten de zaal, maar dat weten we nog niet.”

Sancties

Het gerecht en de politie hebben al aangekondigd dat er sancties genomen worden als uit het onderzoek vast komt te staan dat er overtredingen gebeurd zijn. Wat die sancties zullen zijn, hangt af van de functie van de betrokkenen.

Als het politieagenten waren geweest, zouden die een tuchtstraf kunnen krijgen, in het ergste geval ontslag. De aanwezige medici hebben dan weer een deontologische code te volgen die hen opgelegd wordt door de Orde van Geneesheren. De onafhankelijke experts kunnen niet meteen bestraft worden, maar bij hen kan wel beslist worden om hen niet langer in te huren.

Ook de vraag of er sprake is van schending van het beroepsgeheim moet nog worden uitgeklaard.