Componist Patrick Doyle krijgt carrièreprijs in Gent

De Britse filmcomponist Patrick Doyle krijgt een Lifetime Achievement Award op de volgende uitreiking van de World Soundtrack Awards. De toekenning past in de Britse focus van de 42e editie van het Film Fest Gent.

"Wie in 1989 zijn daverende allereerste score hoorde voor Kenneth Branaghs debuutfilm Henry V, wist meteen dat hiermee een groot filmcomponist geboren was", motiveert artistiek directeur Patrick Duynslaegher de keuze.

"Doyle werd de vaste componist van Branagh en gaf muzikale ziel aan diens Shakespeare verfilmingen (naast Henry V ook Hamlet, Much Ado About Nothing, As You Like It, Love's Labour's Lost). De immens veelzijdige Doyle verrijkte met zijn afwisselend tragische, nobele, triomfantelijke en romantische composities films van Robert Altman, Ang Lee, Chen Kaige, Alfonso Cuaron en Brian DePalma."

Duynslaegher wijst erop dat Doyle ook indruk maakte met zijn muziek voor blockbusters als "Rise of the planet of the apes" en "Harry Potter and the goblet of fire".

Tijdens de komende World Soundtrack Awards-uitreiking, op 24 oktober, zal Doyle niet alleen de Lifetime Achievement Award ontvangen, er zal ook een selectie van zijn werk live worden gebracht door Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé.

De Amerikaanse componist Alan Silvestri "Back to the future", "Forrest Gump") en de WSA Discovery-winnaar van vorig jaar Daniel Pemberton ("The counselor", "Steve Jobs") zijn centrale gasten op die gala-avond.