De familie Von Trapp keert terug op het witte doek

Vijftig jaar na "The sound of music" komt er een nieuwe film over de muzikale Oostenrijkse familie Von Trapp. De film volgt de oudste dochter van het gezin, bij fans van de musical bekend als Liesl, maar in het echt Agathe geheten. De opnames zijn aan de gang in Salzburg.

"The Trapp Family - A life of music" is een Amerikaans-Duitse coproductie en wordt geregisseerd door de Nederlander Ben Verbong, die al jarenlang in Duitsland werkt. De film is nadrukkelijk géén vervolg op "The sound of music", zegt de maker in een gesprek met De Volkskrant dat morgen zal verschijnen.

"We hebben de memoires van de oudste dochter, Agathe, als uitgangspunt genomen", zegt hij. "In de film van Robert Wise heet ze Liesl, wij gebruiken haar echte naam". De film toont de hoogbejaarde Agathe, die gespeeld zou worden door Vanessa Redgrave, maar zij moest ziek afhaken. De oude Agathe vertelt haar levensverhaal aan een jong nichtje. Wat volgt zijn lange flashbacks naar de jaren 20 en 30, met de opkomst van de nazi's in Oostenrijk.

"Heel modern thema: een patchworkfamilie"

"Maar het is geen oorlogsfilm", verduidelijkt Verbong. "Het draait om een heel modern thema, over een samengesteld gezin, zo'n patchworkfamilie. Agathes moeder overlijdt als ze nog heel jong is, haar vader Georg hertrouwt met Maria, met wie hij ook nog drie kinderen krijgt, naast de zeven die hij er al had. Daar heeft Agathe grote moeite mee. Het heeft lang geduurd voordat ze zich daarmee had verzoend."

Ook actueel: het verhaal van de Von Trapps is er een van vluchtelingen. De familie vluchtte voor de nazi's en emigreerde naar de VS, wat een hele aanpassing vergde. Ook dat aspect komt in de film aan bod.

In Amerika wordt de familie beroemd als The Trapp Family Singers: muziek is dus ook in deze nieuwe film een onvermijdelijk ingrediënt. Maar geen "Do-Re-Mi" of "My favourite things". "Geen komma uit "The sound of music" mogen we gebruiken."