Even paniek door BBC-tweet over the Queen

Twitter heeft men maar een half woord, of maximaal 140 tekens nodig, om de media ongerust te maken. Dat bleek vanochtend toen een BBC-journaliste twitterde dat koningin Elizabeth in het ziekenhuis was opgenomen.

“BREAKING: Koningin Elizabeth is opgenomen in het Koning Edward VII-ziekenhuis in Londen. Persbericht is op komst: @BBCWorld.” Dat verscheen vanochtend op het twitter-account van BBC-journaliste Ahmen Khawaja.

Onder andere de Amerikaanse zender CNN en het Duitse blad Bild pikten de tweet snel op en verspreidden het gerucht via hun eigen twitteraccounts, zonder het nieuwe uit de originele tweet te dubbelchecken.

Stomme grap?

En God saves niet alleen the Queen, maar straft ook meteen, want het gerucht bleek vals te zijn. Buckingham Palace ontkende dat de koningin gezondheidsproblemen had en dat ze vandaag gewoon voor een jaarlijks onderzoek naar het ziekenhuis was gegaan. Iets waar gewoonlijk met geen woord wordt gerept.

Intussen was het kwaad natuurlijk al geschied op Twitter. De journaliste die het bericht had verspreid haalde de tweet vrij snel online en meldde dat het vals alarm was geweest. “Telefoon onbewaakt thuis gelaten. Stomme grap, excuses omdat ik iedereen verontrustte”, twitterde ze erachteraan.

Maar die uitleg rammelt, want de BBC meldt zelf dat de omroep vandaag een technische repetitie had voor een overlijden. De omroep verontschuldigt zich voor de tweets die verstuurd werden door de journaliste.

lees ook