Honderden mijnwerkers zitten vast in Oost-Oekraïne

In het opstandige oosten van Oekraïne worden honderden mijnwerkers geëvacueerd uit de mijn waar ze aan het werk waren. Ze waren daar vast komen te zitten nadat de elektriciteit in de mijn was uitgevallen door beschietingen in de buurt. Ook in een nabijgelegen andere mijn zitten honderden mijnwerkers vast door stroomuitval.
Een pro-Russische separatist in de buurt van Donetsk

In totaal zitten bijna 380 mijnwerkers vast onder de grond in de Skochinsky-mijn, in de regio Donetsk die gecontroleerd wordt door de pro-Russische separatisten. In de nabijgelegen Zasyadko-mijn eenzelfde probleem: daar zitten 576 mijnwerkers vast.

Volgens lokale officieren hebben beschietingen rond de mijnen ertoe geleid dat de elektriciteit uitviel waardoor de mijnwerkers plots helemaal in het donker zaten. Ondanks een officieel staakt-het-vuren zijn er nog geregeld meldingen van gevechten uit Oost-Oekraïne.

Reddingswerkers zijn alvast ter plaatse bij de Skochinsky-mijn en evacueren de mijnwerkers uit hun benarde situatie. Het is niet duidelijk of er gewonden zijn gevallen.

"15 doden bij gevechten"

Het blijft intussen verder onrustig in het oosten van Oekraïne. Volgens een bevelhebber van de rebellen zijn 15 militanten en burgers gedood tijdens gevechten tussen de separatisten en het Oekraïense regeringsleger.

Eerder op de dag liet het Oekraïense ministerie van Defensie weten dat het regeringsleger erin geslaagd is om een offensief van de pro-Russische separatisten in de richting van de stad Maryinka te blokkeren. De separatisten zelf ontkennen dat ze een offensief waren gestart.