Incident met antrax bij Amerikaanse leger groter dan eerst gedacht

Ruim 50 Amerikaanse laboratoria zouden mogelijk stalen met actieve antrax hebben toegestuurd gekregen vanuit een Amerikaans legerlabo. Dat zijn er veel meer dan eerst gedacht, laat het Amerikaanse ministerie van Defensie weten. Bovendien kan het aantal nog stijgen naarmate het onderzoek naar het incident vordert.
AP2014

Vorige week was er nog melding van 9 labo's, nu staat het aantal op 51 in 17 verschillende Amerikaanse staten. Ook de politie van het Amerikaanse ministerie van Defensie (het Pentagon) zou mogelijk een actief staal hebben gekregen, net als 3 buitenlandse laboratoria.

De stalen waren bedoeld om testen op uit te voeren en hadden dood of gedeactiveerd moeten zijn, maar mogelijk waren ze nog actief. Een besmetting met antrax, of miltvuur, kan dodelijk zijn. Het goedje kan dan ook gebruikt worden als chemisch wapen.

Het risico op besmetting zou evenwel haast nihil zijn omdat de concentraties van het antrax in de stalen erg laag zijn, meldt het Pentagon. Er zijn bovendien ook nog geen meldingen van besmette personen.

Het onderzoek naar het incident heeft intussen al uitgewezen dat het probleem met de opgestuurde antrax al in 2006 begonnen is. Het Pentagon gaat nu 400 stalen laten testen. Uit het verdere onderzoek moet blijken wat er precies is misgelopen. De Amerikaanse overheid sluit kwaad opzet alvast uit.