Interpol identificeert 4.000 buitenlandse jihadstrijders in Irak en Syrie

Interpol heeft meer dan 4.000 buitenlandse strijders geïdentificeerd die zich hebben aangesloten bij jihadistische groeperingen in conflictzones, hoofdzakelijk in Irak en Syrië. Dat heeft de secretaris-generaal van de organisatie, Jurgen Stock, gezegd in Barcelona.

"In september 2014 identificeerde Interpol nog minder dan 900 strijders. Vandaag, minder dan een jaar later, zijn in ons gegevensbestand meer dan 4.000 profielen beschikbaar", aldus Stock.

Hij deed de uitspraken bij de opening van een internationale ontmoeting tussen de verschillende politiekorpsen die met Interpol samenwerken in de strijd tegen terrorisme. Stock riep de landen op om nog meer informatie te delen. "Zelfs al wordt er over de grenzen meer en meer informatie gedeeld, het blijft nog altijd trager dan dat de buitenlandse terroristen nodig hebben om volk te rekruteren en binnen of buiten de conflictzones te komen."