Kamerdebat over Doel 1 en 2 geschorst

De Kamer heeft het plenaire debat over de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2 noodgedwongen moeten opschorten nog voor het begonnen was. De oppositie diende een reeks amendementen in en dwong af dat de Raad van State zich daar eerst over zou uitspreken. De meerderheid zegt dat de schorsing de grond van de zaak absoluut niet beïnvloedt.

De voorzitter van de Kamer moest hierop ingaan, omdat minstens 50 Kamerleden de vraag steunden. Dit betekent nu dat het debat en de stemming over dit dossier met een week zijn uitgesteld.

Het wetsontwerp dat vandaag voorlag, is al langer omstreden. Niet alleen kreeg energieminister Marie-Christine Marghem (MR) het verwijt dat ze meermaals het parlement had voorgelogen bij de bespreking in commissie, de nucleaire waakhond Fanc en de Raad van State toonden zich ook vernietigend over het inhoudelijke juridische werk.

De meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open VLD relativeren het belang van de procedures waarmee de oppositie het debat wist op te schorten. "Ze beïnvloeden op geen enkele manier de grond van het zaak", onderstrepen de fractieleiders.

De meerderheid betreurt die "weinig constructieve strategie die al het parlementaire werk blokkeert en het parlement woensdagnamiddag technisch werkloos maakt".

De meerderheid blijft hameren op de noodzaak om de wetsontwerpen van Marghem "binnen een redelijke termijn" te kunnen afronden. De teksten hebben tot doel "de energiebevoorrading komende winter te verzekeren", aldus nog de fractieleiders Hendrik Vuye (N-VA), Servais Verherstraeten (CD&V), Patrick Dewael (Open VLD) en Denis Ducarme (MR) in een gezamenlijk persbericht. "En dat met alle noodzakelijke garanties voor de veiligheid."