Meer Belgen op vakantie, maar minder lang en minder duur

Er zullen deze zomer meer Belgen op vakantie trekken, maar het vakantiebudget is gedaald en de Belg gaat ook minder lang op vakantie. Dat blijkt uit de Europese vakantiebarometer van Europ Assistance.
2010 AP

De reisbijstandsverzekeringsmaatschappij Europ Assistance peilde bij 3.150 Europeanen (Fransen, Duitsers, Belgen, Britten, Italianen, Spanjaarden en Oostenrijkers) naar hun vakantieplannen.

Bijna 6 op de 10 Belgen op vakantie

Zevenenvijftig procent van de Belgen zal tijdens de zomermaanden op vakantie vertrekken. Vorig jaar ging minder dan de helft (47 procent) op vakantie. Het gemiddelde vakantiebudget voor een gezin daalt dit jaar echter met 202 euro tot 2.375 euro.

Dat er meer Belgen op vakantie vertrekken, heeft ook een impact op de duur van de reis. Het aantal Belgen dat langer dan drie weken op reis gaat, daalt tot een op de vijf (tegenover 27 procent in 2014). Daartegenover stijgt het aantal vakanties van een week met 5 procentpunten tot 31 procent en een verblijf van twee weken met 3 procentpunten tot 48 procent.

Vooral naar Europese landen

Bijna acht op de tien Belgen verkiezen een Europees land als reisbestemming. Dertig procent verkiest Frankrijk, boven Spanje (12 procent) en Italië (10 procent). Een op de tien Belgische vakantiegangers kiest voor eigen land. Aangezien de meeste vakantiegangers binnen Europa blijven, kiest iets meer dan de helft van hen (53 procent) voor de wagen. Drieënveertig procent van de Belgische reizigers neemt het vliegtuig. In de toekomst ziet bijna een op de vijf Belgen (18 procent) het zitten om te carpoolen richting vakantiebestemming.

Tot slot schetst Europ Assistance het profiel van de Belgische vakantieganger: "Hij reserveert zijn vakantie op voorhand via het internet, en kiest voor een verblijf van 2 weken in Europa waar hij met de auto of het vliegtuig naartoe gaat, op zoek naar rust en zon, het liefst aan de zee".