Onderhandelaars positief na Grieks crisisoverleg

Het crisisoverleg van afgelopen nacht over Griekenland is volgens de onderhandelaars constructief verlopen. Maar na vijfenhalf uur onderhandelen zijn er geen concrete resultaten naar buiten gebracht. De Griekse premier Alexis Tsipras was positief en zei dat er een deal met de geldschieters in zicht was.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker had Tsipras in Brussel uitgenodigd met de bedoeling de al maanden aanslepende onderhandelingen over hervormingen in ruil voor financiële steun vlot te trekken. Ook eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem was aanwezig. Die hield zich naderhand op de vlakte over de vorderingen en hield het op “zeer goede onderhandelingen” die de komende dagen worden voortgezet. Tegelijk zei hij dat er wel nog veel werk aan de winkel is.

De tijd dringt, want Griekenland moet voor het eind van de week 300 miljoen euro terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds. Om te vermijden dat die deadline niet gehaald wordt, lagen er verschillende voorstellen op de onderhandelingstafel. Tsipras was er gisteravond vrij gerust op: "Maak u er maar geen zorgen over."

Eigen voorstel

Voorafgaand aan de onderhandelingen van gisteren had Tsipras zijn eigen voorstellen aan Brussel overgemaakt. En daar lijkt hij voorlopig aan vast te houden, omdat hij onder enorme druk staat in zijn eigen land.

Tsipras zei na afloop van het crisisoverleg dat de onderhandelaars realistisch moeten blijven en dat hij enkele voorstellen van de schuldeisers heeft verworpen, zoals het snoeien in de pensioenen en het verhogen van de btw.

Vooraf had Tsipras ook getelefoneerd met de Duitse kanselier Merkel en de Franse president Hollande. Die laatste zei ook dat de gesprekken de goede kant opgaan. "We zijn dagen, zo niet uren van een mogelijke overeenkomst."

10 dagen tijd

En de tijd dringt echt. “Als je wil dat Griekenland op 1 juli nog in de euro zit, moet er binnen dit en 10 dagen ten laatste een oplossing zijn”, zei VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck in "De ochtend" op Radio 1 over de tijdsdruk.

Er is namelijk niet alleen de tranche van 300 miljoen die morgen terugbetaald moet worden; over hele maand juni moet Griekenland maar liefst 1,6 miljard terugbetalen aan het IMF. Hoe Tsipras daarin zal slagen, is een groot vraagteken.