Overleg tussen Griekenland en de EU sleept aan

Komt er vanavond een akkoord tussen Griekenland en zijn internationale kredietverleners? De Franse president François Hollande dacht van wel en sprak over "enkele uren onderhandelen". Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker was een stuk pessimistischer en hij lijkt gelijk te krijgen. De gesprekken slepen aan en om middernacht waren de onderhandelingen nog steeds aan de gang.

Europees Commissievoorzitter Juncker ontving de Griekse premier Alexis Tsipras om 20.30 uur in het Berlaymontgebouw. Het is de bedoeling om "een stand van zaken tussen Griekenland en zijn internationale partners te bespreken", zo bevestigde zijn woordvoerder. Het zou ook gaan om "een persoonlijke uitnodiging" van de Commissievoorzitter aan de Griekse premier.

Op tafel zou een "ultiem voorstel" liggen van Europa, de ECB en het IMF, dat te nemen of te laten is. Als Griekenland dat verwerpt, lijkt een "grexit", dat Griekenland de euro laat varen, zeer dichtbij te komen. Als de Griekse premier het voorstel aanvaardt, moet hij zijn eigen meerderheid nog kunnen overtuigen. Een nieuwe besparingen liggen bij het extreem linkse deel van zijn meerderheid erg moeilijk. 

Onderhandelingen

De Griekse regering onderhandelt al maanden met de Commissie, de ECB en het IMF over begrotingsmaatregelen en economische hervormingen die het land moet uitvoeren. Raken zij eruit, dan kan de eurogroep -de ministers van Financiën van de eurolanden- het licht op groen zetten voor de vrijmaking van vers geld uit het financiële steunprogramma voor Griekenland. Er ligt in totaal 7,2 miljard euro klaar.

Griekenland heeft dat geld dringend nodig. Zo niet zal het armlastige euroland de vereiste 1,6 miljard euro aan aflossingen aan het IMF deze maand niet kunnen nakomen. Vrijdag moet Griekenland al een eerste schijf van 300 miljoen euro aflossen. Dat zou volgens de regering in Athene nog lukken, bovendien zou het IMF ermee instemmen dat de betalingen gebundeld worden tegen het einde van de maand.

"Realistisch opstellen"

"Ik zal Juncker zeggen dat het vandaag meer dan ooit noodzakelijk is dat de instellingen en de politieke leiders van Europa zich realistisch opstellen", stelde Tsipras voor zijn vertrek naar Brussel. De premier schermt met een 46 pagina's tellend voorstel, waarin hij volgens de Griekse pers onder meer instemt met een btw-hervorming, versnelde privatiseringen en de afschaffing van het vervroegd pensioen.

De kredietverleners, die maandag op het hoogste politieke niveau de violen stemden in Berlijn, hebben echter hun eigen bakens voor een akkoord uitgezet. Ze eisen meer diepgaande maatregelen om het pensioenstelsel duurzaam te maken en de arbeidsmarkt te hervormen. Ook vragen ze een strak begrotingspad, met een primair overschot dat gestaag zou toenemen van 1 procent dit jaar tot 3,5 procent in 2018.

De insteek van de schuldeisers druist regelrecht in tegen de beloftes waarmee Tsipras en zijn linkse partij Syriza begin dit jaar de verkiezingen wonnen.

Akkoord of niet?

Volgens Juncker is de kans echter klein dat er vanavond een akkoord wordt bereikt. "We verwachten vanavond geen definitief resultaat. Dit is een eerste discussie, geen afsluitende", zo verklaarde de woordvoerder van de Europese Commissie.

De Franse president François Hollande ziet het rooskleuriger. Volgens hem is een akkoord met Griekenland dichtbij. "We hebben het over enkele uren onderhandelen", zegt hij.

Voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, wil alleszins dat Griekenland in de eurozone blijft. "Maar daarvoor is wel een sterk akkoord nodig tussen het land en zijn geldschieters", klinkt het.