Rellen bij betoging van Ethiopische joden in Israël

Het is opnieuw tot rellen gekomen bij een manifestatie van Ethiopische joden tegen het politiegeweld in Israël. Tien demonstranten werden opgepakt. Dat maakte de politie bekend. De protesten slepen al weken aan, maar nu waren de clashes erger dan ooit, schrijft Al Jazeera. De betoging zou niet zijn aangevraagd.

De aanleiding voor het protest is een video waarop te zien is hoe een politieman een Ethiopische soldaat mishandelt. De man is geschorst, er loopt een intern onderzoek.

"Een gewelddadige politieagent moet opgesloten worden", riepen de betogers  in Tel Aviv. Ze waren met honderden en gooiden met stenen en flessen. Ook een politiewagen werd omvergeduwd. De politie reageerde hardhandig: ze schoot flitsgranaten af en gebruikte het waterkanon. Volgens het Rode Kruis raakten tientallen mensen gewond, onder wie ook agenten.

In Israël leven meer dan 135.000 joden van Ethiopische afkomst. Velen klagen over racisme en pesterijen door de politie. Bij betogingen vorige maand in Jeruzalem en Tel Aviv kwam het ook al tot rellen.