Schapen slachten in Limburgse slachthuizen tijdens Offerfeest?

Limburgse slachthuizen krijgen de vraag om schapen te slachten tijdens het Offerfeest. Dat is het eerste resultaat van een overleg vanochtend tussen gouverneur Herman Reynders en de Limburgse burgemeesters. Zij moeten nu op zoek naar nieuwe oplossingen voor slachtingen voor het Offerfeest. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft vorige week beslist dat dat niet meer mag op tijdelijke slachtvloeren.

Onverdoofd slachten mag voortaan alleen nog maar in slachthuizen, maar die hebben dikwijls geen vergunning voor het slachten van schapen. De burgemeesters bekijken nu of de slachthuizen tijdelijk een vergunning kunnen krijgen voor schapen.

Burgemeester Raf Terwingen van Maasmechelen bekijkt hoe hij het slachthuis in Eisden kan helpen dat al een vergunning heeft, maar momenteel geen schapen slacht. "Ik denk dat zij ook over accomodatie beschikken die alleszins beter gaat zijn dan de tijdelijks slachtinrichting die wij als gemeente hadden georganiseerd", zegt Verwingen. "Ik denk dat er misschien wel een investering voor hen noodzakelijk is, maar dan moeten we bekijken of we daar niet in kunnen helpen als partner met bepaalde kleine investeringen die nodig zijn om in plaats van runderen schapen te slachten."

Vorige week heeft minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren aangekondigd. Onverdoofd slachten om religieuze redenen mag alleen in erkende slachthuizen.