Staking bij Ivago in Gent is afgelopen

Na meer dan een week is de staking bij Ivago eindelijk voorbij. Het personeel van de Gentse afvalintercommunale heeft het akkoord tussen de vakbonden en directie vanmorgen goedgekeurd. Een van de twee door het personeel gewraakte managers krijgt een andere functie binnen de intercommunale, de andere wordt ontslagen. "De lont is uit het kruitvat."
Jasper Jacobs

Gent en Destelbergen kunnen opgelucht ademhalen: na meer dan een week is de staking bij afvalintercommunale Ivago achter de rug en kan het huisvuil weer opgehaald worden. De vakbonden en directie bereikten gisteravond na een marathonvergadering een ontwerpakkoord, vanmorgen keurde het personeel dat akkoord goed en werd het ondertekend onder het oog van de camera's (foto in tekst).

De concrete aanleiding voor de staking was een derde opeenvolgende negatieve beoordeling voor een personeelslid met lange staat van dienst. Het personeel ergerde zich ook aan de managementstijl van twee leidinggevenden.

Over een van de twee managers werd maandag al afgesproken dat "de samenwerking wordt stopgezet". De andere manager wordt niet ontslagen, zoals een harde kern binnen het personeel had geëist, maar krijgt wel een andere functie binnen de intercommunale.

Een goede oplossing, vindt de socialistische vakbond ACOD. "Ontslag is niet de oplossing, we maken ons sterk dat de lont nu uit het kruitvat is", reageert Dirk Van Himste van de vakbond. "Die man kan geen evaluaties meer doen en daardoor ben ik een tevreden man."

Naast het akkoord over de managers zijn er ook afspraken gemaakt over het evaluatiebeleid en de syndicale werking. Voor het personeelslid waar de staking mee begon, werd afgesproken dat er naar een alternatieve tewerkstelling gezocht wordt, indien de man ontslagen zou worden.

"Tijd om te bezinken"

De vakbonden zijn tevreden, maar hameren op een goede uitvoering van het akkoord. "Voor sommige mensen voldoet dit niet aan de eisen die ze in het begin van de staking stelden, maar het voorstel heeft tijd nodig om te bezinken", reageert Christel Demerlier van de liberale vakbond VSOA op het akkoord.

Eenzelfde geluid bij de christelijke vakbond. "We hopen dat alle partijen voldoende tijd nemen om de plannen concreet uit te werken en dat ze de komende dagen, weken en maanden met concrete resultaten naar het personeel kunnen stappen", zegt Peter Wieme. "We geven het een kans, maar het akkoord mag geen lege doos zijn."