Stevent hét icoon van Nederland af op verval?

De kans bestaat dat de molens in Nederland in verval raken door een gebrek aan geld. Dat blijkt uit een rapport van de vereniging De Hollandsche Molen, die 195 eigenaars ondervroeg.

Uit het onderzoek van de vereniging blijkt dat de moleneigenaars jaarlijks 5 miljoen euro tekort hebben voor het onderhoud en de restauratie van de molens. Alle betrokkenen zouden volgens de vereniging dan ook rond de tafel moeten gaan zitten om te werken aan een oplossing.

En daar begint De Hollandsche Molen vandaag al mee. Tijdens een congres geeft de vereniging het bewuste rapport aan het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. "We willen voorkomen dat Nederland afstevent op een landelijk icoon in verval", klinkt het.

Molen als trouwlocatie?

"De overheid is van groot belang om ons cultureel erfgoed te beschermen", zegt directeur Leo Endedijk. Hij hoopt dan ook dat de overheid een "substantieel deel" kan bijdragen in vorm van subsidies.

Maar niet enkel de overheid wordt aangesproken, ook de moleneigenaars zelf. Zo vindt de verenging dat eigenaars meer kennis moeten hebben over fondsenwerving, om op die manier geld in het laatje te brengen. Maar ook uit nevenfuncties valt wat geld te rapen. De vereniging denkt onder meer aan een winkel met streekproducten naast de molen of het verhuur van de molen als trouwlocatie.

Nederland telt ongeveer 1.200 wind- en watermolens.