Taxussnoeisel verzamelen, is kanker bestrijden

Vandaag kunnen mensen met een taxushaag die laten snoeien voor de actie "Vergroot de hoop, verklein de kanker". Met het snoeisel wordt medicatie tegen kanker gemaakt. De actie loopt intussen tien jaar en heeft al een bijdrage geleverd aan 40.000 chemotherapieën. 1 kubieke meter is immers goed voor 1 chemotherapie.

"De taxushagen in mijn tuin worden midden juni gesnoeid en dat snoeisel ga ik deponeren in het containerpark van mijn gemeente", zegt actrice Greet Rouffaer, een van de ambassadeurs van de actie. "Ik zou ook nog willen zeggen, kijken even op de website www.vergrootdehoop.be en snoei om te redden en vergroot mee de hoop."

Elke dag krijgen bijna 107 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. Ongeveer één man op de drie en één vrouw op de vier krijgt met de ziekte te maken vóór zijn of haar 75e verjaardag. In 2011 stierven 28.346 Belgen aan kanker. De belangrijkste doodsoorzaak bij mannen is longkanker, bij vrouwen borstkanker. Iedereen kent wel iemand die kanker heeft of heeft gehad.

Chemotherapie is één van de belangrijkste soorten behandelingen voor kanker. De basisgrondstof voor chemotherapie, baccatine, is terug te vinden in het snoeisel van een taxushaag.

"Vlaanderen uitverkoren regio voor deze basisgrondstof"

In 2006 startte Bart Van Hulle "Vergroot de hoop", een organisatie die taxussnoeisel inzamelt voor chemotherapie. "De taxus wordt eerst verwerkt tot een bruikbare droge grondstof. In het labo wordt hieruit baccatine gewonnen. Dit is de werkzame stof voor geneeskundige producten als Taxol en Taxotere, die toegediend worden bij chemotherapie. Er zijn geen evenwaardige alternatieven: baccatine is de enige natuurlijke variant. Er zijn wel kunstmatige alternatieven, maar die werken minder goed. Dat komt omdat natuurlijke grondstoffen beter aanvaard worden door het lichaam."

Taxus baccata komt enkel voor in West-Europa en in Vlaanderen is het een traditie om taxus als haagplant aan te planten. "We zijn dus dé uitverkoren regio om deze basisgrondstof voor chemotherapie te verzamelen", besluit Bart Van Hulle.

Met je taxussnoeisel kan je terecht in het containerpark. Als je haag groot genoeg is, wordt ze gratis thuis gesnoeid.

Meest gelezen