Terreurverdachte Boston niet in rug geraakt (volgens videobeelden)

De terreurverdachte Usaama Rahim, die werd neergeschoten in de Amerikaanse stad Boston, werd niet in de rug geschoten zoals zijn broer beweerd had. Dat hebben leiders van de moslimgemeenschap verklaard na het bekijken van beelden van het incident.

De 26-jarige Rahim werd op een parking aangesproken door agenten die hem wilden ondervragen. De man trok daarop een mes. Volgens de officiële versie weigerde hij meermaals in te gaan op het bevel om zijn dolk neer te leggen en werd hij uiteindelijk doodgeschoten door de agenten.

Beelden bewakingscamera

De broer van Rahim beweerde echter dat de agenten hem in de rug hadden geschoten terwijl hij gewoon aan een bushalte stond te wachten. Om de situatie uit te klaren, hebben de politietop en leiders van de moslimgemeenschap de beelden van bewakingscamera's bekeken. Daarop is te zien hoe agenten door Usaama Rahim achteruit worden gedwongen. "Je kan duidelijk zien hoe de agenten de verdachte benaderen. En dan opeens zie je vijf FBI-agenten die terugdeinzen", zegt politiecommissaris William Evans tijdens een persconferentie. "Je zou hen nooit zien terugdeinzen, tenzij er een imminente dreiging is."

Abdullah Faaruuq, een van de vooraanstaande personen van de lokale moslimgemeenschap, verklaarde dat de videobeelden vele vragen onbeantwoord liet, maar dat het wel duidelijk was dat Rahim niet in de rug werd geraakt. "Er was geen bushalte, hij werd niet in de rug geschoten", klonk het.

Meer details bekendgemaakt

Het gerecht in Boston heeft intussen ook meer details bekendgemaakt over het onderzoek naar Rahim en David Wright, een tweede verdachte die werd opgepakt. Uit een telefoongesprek tussen die twee moet blijken dat Rahim van plan was om willekeurig agenten om te brengen. Rahim had online verschillende messen aangekocht en was van plan om ze te gebruiken "tegen de mannen in het blauw", zo klonk het tijdens het gesprek.