Theater aan Zee gaat voor "grenzeloos" programma

Theater Zuidpool, met Jorgen Casier, Sofie Decleir en Koen van Kaam, is deze zomer de centrale gast van Theater aan Zee. Het is de laatste keer dat Theater aan Zee kiest voor de formule waarbij een centrale gast het programma van het festival vormgeeft.
Jonas Roosens

Als centrale gast bepaalt Theater Zuidpool welke voorstellingen in Oostende te zien zullen zijn. Het gezelschap kiest het verhaal dat zal worden gebracht en de theatermakers en kunstenaars die het zullen vertellen. Zuidpool wil focussen op het thema grenzeloosheid.

Casier, Decleir en Van Kaam willen de culturele dialoog en de wederzijdse interesse tussen Vlaanderen, Brussel, Wallonië én Nederland in de kijker zetten.

Zuidpool zet ook in op kruisbestuivingen over alle disciplines heen. Op verschillende plaatsen in Oostende zullen theatermakers, muzikanten, beeldend kunstenaars, ontwerpers, schrijvers en performers met elkaar in dialoog gaan.

Dit zijn enkele blikvangers van de komende editie:

  • Theater Zuidpool herneemt enkele voorstellingen van de afgelopen tien jaar, waaronder "OPUS XX" en "MacBeth".
  • Jong Theater: TAZ presenteert dit jaar niet minder dan 17 voorstellingen van jonge theatermakers, die vaak voor het eerst hun werk tonen aan een groot en divers publiek.
  • Twee schrijvers in de kijker: de Tsjechische auteur Bohumil Hrabal (1914-1997) en de joods-Oostenrijkse auteur Joseph Roth (1894-1939). Die laatste had een link met Oostende: hij vond er een veilig onderkomen nadat hij in de jaren 30 nazi-Duitsland was ontvlucht.
  • Sociaal-artistiek: TAZ wil niet alleen een kunstenfestival zijn, maar ook een stadsfestival voor alle Oostendenaren. Maatschappelijke thema's worden niet uit de weg gegaan. Zo wil TAZ o.a. de kinderarmoede (hoger dan 25 procent in Oostende) onder de aandacht brengen met het debat "De Schande".