Verkiezingen in Burundi worden uitgesteld door onrust

De parlements- en gemeenteraadsverkiezingen die vrijdag in Burundi zouden gehouden worden, zijn opgeschort en zullen plaatsvinden op een andere datum die moet bepaald worden door de kiescommissie. Dat heeft het kabinet van de president meegedeeld.
De Burundese president Pierre Nkurunziza

De parlements- en gemeenteraadsverkiezingen hadden vrijdag moeten plaatsvinden, en de presidentsverkiezing op 26 juni, terwijl het land al meer dan een maand in een zware politieke crisis is ondergedompeld, met bijna dagelijks betogingen tegen de kandidatuur van president Pierre Nkurunziza voor een derde ambtstermijn.

Het kwam geregeld tot botsingen met de politie, die vaak haar vuurwapens gebruikte. Meer dan 40 mensen werden gedood en door de groeiende politieke spanningen is de veiligheid ver te zoeken.

Zondag hadden de staatsleiders uit de regio tijdens een top in Dar es Salaam (Tanzania) gevraagd om de verkiezingen minstens anderhalve maand uit te stellen, tot zeker half juli.