Veroordeelde terrorist krijgt gelijk in proces tegen Belgische staat

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft een veroordeelde terrorist uit Maaseik gelijk gegeven in zijn proces tegen de Belgische staat. Die laatste wilde ingaan op de vraag voor uitlevering aan Marokko, maar de veroordeelde heeft dat jarenlang tegengehouden omdat hij daar gefolterd zou worden. Hij krijgt 6.500 euro schade­vergoeding toegewezen. Dat schrijven De Tijd en de kranten van Mediahuis.

Het Brusselse hof van beroep had de man op 19 januari 2007 veroordeeld tot zes jaar gevangenis. Hij was een van de hoofdverdachten in de grote terrorismezaak tegen de Maaseikse cel van het terreurnetwerk GICM (Groupe islamique combattant marocain), een Marokkaanse terroristische organisatie die twaalf jaar geleden een aanslag op een synagoge in Casablanca pleegde.

Marokko vroeg daarop om zijn uitlevering. België wilde daarop ingaan, maar de veroordeelde en zijn advocaten hebben dat jarenlang aangevochten en tegengehouden met het argument dat de veroordeelde in Marokko waarschijnlijk gefolterd zou worden.

Uiteindelijk belandde de zaak voor het Europees Hof dat de veroordeelde gelijk gaf. Het Hof erkent dat België een uitleveringsverdrag heeft met Marokko, maar volgens het Hof bestaat er wel degelijk een risico dat de man in Marokko mishandeld zal worden.