Verplichte hiv-test voor verdachten van verkrachting

Verdachten van verkrachtingen kunnen binnenkort verplicht worden om zich te laten testen op hiv en hepatitis. Dat is goedgekeurd in de Kamercommissie Justitie. Ook verdachten die iemand hebben geprikt of gebeten kunnen gedwongen worden om zich te laten testen.

In 2012 zijn ongeveer 12.000 dossiers genoteerd van aanranding of verkrachting. Naast morele schade lopen de slachtoffers in 1 op de 100 gevallen ook het risico op een virale besmetting met hiv of hepatitis.

"Daarom worden deze slachtoffers onmiddellijk preventief behandeld met bijvoorbeeld aidsremmers. Die medicatie kan echter zware bijwerkingen hebben en jaagt de sociale zekerheid op kosten voor zo'n 1.100 euro per maand per patiënt", legt initiatiefneemster voor de wet Carina Van Cauter (Open VLD) uit. "Bovendien blijven slachtoffers zeer lang in het ongewisse over hun gezondheid, aangezien het detecteren van een besmetting twee weken tot drie maanden kan duren. En dat allemaal omdat we vermoedelijke daders niet kunnen opleggen zich op hiv en andere aandoeningen te laten testen".

Nu nog naar de Kamer

Het goedgekeurde wetsvoorstel, dat na een tweede lezing in commissie ook nog groen licht van de plenaire Kamer moet krijgen, wil die test verplichten voor verdachten. Daarbij is het uitgangspunt dat verdachten vrijwillig meewerken aan een bloedafname. Bij weigering kan de procureur des Konings een speekselafname verplichten. "Zo vermijden we het risico op besmetting van de bloedafnemende arts of begeleidend justitie- en politiepersoneel bij weerbarstigheid van de verdachte", zegt Van Cauter. Een speekseltest kan evenwel enkel hiv en niet hepatitis opsporen.

De regering moet in een Koninklijk Besluit vastleggen welke aandoeningen naast hiv en hepatitis kunnen worden getest. Het is niet de bedoeling strafrechtelijke gevolgen aan de analyseresultaten te verbinden. Volgens artsen is het namelijk moeilijk te bewijzen of de verdachte de besmetting heeft overgebracht op het slachtoffer.

Er bestaat momenteel overigens al een proefproject in Gent, waar een vermoedelijke dader kan worden gevraagd vrijwillig een bloedtest te laten afnemen. De eerste resultaten van dat project zijn naar verluidt positief en een groot deel van de verdachten zou instemmen met een bloedafname.