Wegtransporteurs betogen op 18 juni in Brussel

De wegtransporteurs betogen over twee weken in Brussel. Ze protesteren tegen de geplande kilometerheffing voor vrachtwagens, die vanaf april volgend jaar zal worden aangerekend. Dat is beslist na een vergadering van de drie transportfederaties Febetra, TLV en UPTR.
(Archieffoto)

Vanaf april volgend jaar zullen vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton voor elke kilometer die ze op de belangrijkste verkeersassen in Vlaanderen rijden, een heffing tussen 0,074 euro en 0,2 euro moeten betalen.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft al een reeks compensaties beloofd voor de kilometerheffing. Maar de transporteurs vinden zijn beloftes een lege doos.

De transporteurs zeggen dat ze geen andere oplossing zien dan de heffing door te rekenen aan hun klanten, terwijl ze al zwaar te lijden hebben van de internationale concurrentie. Ze vragen, gelet op de moeilijke situatie waarin de Belgische transportbedrijven verkeren, begeleidende maatregelen om hun concurrentiepositie "enigszins te vrijwaren".

Verwacht wordt dat de manifestatie met vrachtwagens hinder zal veroorzaken.