Wie wat langer opblijft, kan rond middernacht het ISS zien

Als de weergoden meewerken, hebben we in België rond middernacht een unieke kans om naar het Internationaal Ruimtestation ISS te gapen. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaart­bureau NASA meegedeeld.
NASA2010

De spacemeccano duikt op om 23.56 uur in het westen, en is niet minder dan zes minuten zichtbaar. De kolos komt zelfs bijna zenitaal overvliegen, met name een maximumhoogte van 87 graden, en verdwijnt in het oosten. (De tijden gelden voor Brussel maar verschillen weinig voor andere plaatsen in België).

Het ISS is dan het meest heldere object aan de nachthemel, en is ook van een vliegtuig te onderscheiden omdat er geen knipperlichten te zien zijn. Mogelijk zijn zelfs de gigantische en steeds naar de zon roterende zonnepanelen waar te nemen.

Als lidstaat van het Europees Ruimtevaartbureau ESA neemt België prominent deel aan de uitbating van en het onderzoek in het ISS.

Meer weten?

Voor wie meer wil weten: onze weerman Frank Deboosere geeft op zijn blog meer uitleg over de zichtbaarheid van het ISS.