Zeppelin neergestort in Sint-Amandsberg, Gent

In deze reeks blikken we terug op de gebeurtenissen tijdens de Grote Oorlog honderd jaar geleden. Voor het eerst slaagde een geallieerd vliegtuig er in een Duitse Zeppelin neer te halen. Het toestel stortte op 7 juni neer in Sint-Amandsberg bij Gent. Het werd snel wereldnieuws!

Het luchtschip LZ 37 was opgestegen om Londen te bombarderen, maar door de dichte mist boven de Britse hoofdstad werd de missie afgeblazen. Op de terugweg werd de Zeppelin aangevallen door een Brits vliegtuig.

Piloot Reginald Warneford liet vanuit zijn in Frankrijk gebouwde eendekker Morane Parasol bommen op de zeppelin vallen, die in brand schoot.

De LZ 37 stortte neer op het Gemeenteplein in Sint-Amandsberg. Een deel van het gevaarte kwam terecht op de slaapzaal van een nabijgelegen klooster.

Acht van de negen bemanningsleden overleefden het niet. Ook een zuster en een meisje van 9 kwamen om.

Luttele uren later werd het nieuws van Warnefords overwinning tot in de verste uithoeken van het Britse Rijk verspreid.

The Daily Telegraph meldde dat op 7 juni 1915 om 8 uur ’s ochtends de klokken in Londen werden geluid om deze krachttoer aan te kondigen en de zegevierende piloot Warneford te huldigen.

Piloot Reginald Warneford kon maar kort genieten van zijn roem. Amper 10 dagen na zijn stunt, kwam hij om toen hij bij een test met een nieuw type vliegtuig neerstortte.

Over Warneford en de LZ 37 loopt een tentoonstelling in de Begijnhofkerk in Sint-Amandsberg, meer info vindt u hier.

Een van de verwoeste forten van Przemysl

Vestingstad Przemysl heroverd

De Russische troepen in de stad Przemysl (Oostenrijks Galicië) hebben zich overgegeven. De stad was in maart door de Russen veroverd na een maandenlang beleg, het zwaarste in de oorlog.

Nu slaagden een paar Beierse regimenten erin de stad in nauwelijks enkele dagen te veroveren. Door de vernietigingen van het vorige beleg was een groot deel van de vesting weerloos.

De herovering is een nieuw succes van een groot Duits-Oostenrijks offensief dat vorige maand begon en waarbij de Russen zich achter de rivier de San moesten terugtrekken.

Door de Russische verovering van Przemysl leek het alsof Oostenrijk-Hongarije weerloos was geworden. Bovendien moet dat grote, oude rijk nu ook de aanval van Italië ondergaan.

Maar Duitsland is zijn bondgenoot op efficiënte wijze ter hulp geschoten. De Centrale Mogendheden lijken aan het Oostfront opnieuw aan de winnende hand.

Duitse soldaten bij verwoeste spoorwegbrug bij de stad

VS-minister Bryan neemt ontslag

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken William Jennings Bryan heeft ontslag genomen. Hij is het niet eens met de manier waarop president Wilson reageert op het torpederen van het Britse passagierschip Lusitania door een Duitse onderzeeër.

Daarbij kwamen 128 Amerikanen om. In een forse nota heeft Amerikaanse president de Duitse argumenten voor het zinken van de Lusitania van tafel geveegd. Daarin wordt ontkend dat de Lusitania bewapend zou zijn geweest of oorlogscontrabande hebben vervoerd.

Voor de VS is het onaanvaardbaar dat een schip met onschuldige burgers zonder waarschuwing tot zinken wordt gebracht. Bryan vindt Wilsons houding eenzijdig.

Hij meent dat de Verenigde Staten ook moeten wijzen op de verantwoordelijkheid van de Britten, die Duitsland uithongeren met een illegale blokkade op zee. Hij vreest dat de harde aanpak van Duitsland tot oorlog zal leiden.

William Jennings Bryan is een van de progressieve kopstukken van de democratische partij. Driemaal was hij presidentskandidaat, zonder ooit verkozen te zijn geweest.

San Marino in Oorlog

Ook de miniatuurrepubliek San Marino raakt in de oorlog betrokken.

Er is geen officiële oorlogsverklaring, maar een groep burgers van het ministaatje heeft een oproep gedaan aan de Sanmarinesen om zich als vrijwilligers te melden voor het Italiaanse leger.

De groep wordt geleid door de student Giuliano Gozi, die soortgelijke opvattingen heeft als Mussolini in Italië. Net als in Italië zijn de partijen in San Marino verdeeld over deelname aan de oorlog.

Omdat de republiek een kleine enclave in Italië vormt, moet de regering zich schikken naar de wensen van de Italianen en beletten dat Italiaanse deserteurs er een toevlucht zoeken.

Wel weigerde ze Italiaanse carabinieri op haar grondgebied toe te laten. Italië dreigt de post en telefoonverbindingen naar San Marino af te sluiten.

Enkele extremisten dromen van oorlog tegen Oostenrijk-Hongarije om het eiland Arbe (Rab) voor de Dalmatische kust te veroveren. Dat is de geboorteplaats van de H. Marinus, de stichten van San Marino.

lees ook