"Niet tegen elektronische factuur, maar mensen moeten kunnen kiezen"

Te weinig mensen weten dat ze hun facturen nog steeds op papier mogen vragen. Dat zeggen de Gezinsbond en Test-Aankoop, die daarom een gezamenlijke campagne "Mijn factuur, Mijn keuze" lanceren. "Wij zijn niet voor of tegen de elektronische factuur, maar mensen moeten kiezen voor waar ze zich goed bij voelen."

Om te besparen op administratieve kosten, kiezen overheden en ondernemingen er steeds vaker voor om facturen via e-mail te versturen in plaats van op papier met de post. Hoewel er daarvoor eerst toestemming moet worden gevraagd, kijken mensen al eens raar op wanneer ze geen factuur meer in de bus krijgen.

"De toestemming wordt wel gevraagd, maar vaak niet uitdrukkelijk", zegt Els Bruggemans van Test-Aankoop in het Radio 1-programma "Hautekiet". "Vaak staat er in de kleine lettertjes van een factuur dat ze vanaf nu met elektronische facturen gaan werken. Als je dan niet protesteert, gaan ze ervan uit dat je akkoord gaat."

Ouderen en jongeren

En dat moet worden aangepakt, vinden de twee organisaties. Er zijn namelijk nog steeds heel wat mensen die facturen liever op papier in hun handen krijgen. Het gaat om ouderen, maar ook even goed om jongeren die dat makkelijker vinden omdat ze een fysieke herinnering hebben van wat nog moet worden betaald.

De verenigingen benadrukken dat de nieuwe campagne "Mijn Factuur, Mijn Keuze" niet tegen de elektronische factuur is, maar wel voor een bewustmaking van de keuze. "Wij zien de voordelen van de factuur, maar vragen om uitdrukkelijk aan de mensen te vragen of ze dat al dan niet wensen. Overtuig de mensen van een elektronische factuur. Op die manier bestaat er geen verwarring en wordt het draagvlak voor dat types factuur groter."

Binnen vijf jaar de norm?

Minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) benadrukt dat de consument de keuzevrijheid heeft. De minister wil daarnaast wel onderstrepen "dat een e-factuur tot significante kostenbesparingen en administratieve vereenvoudiging kan leiden voor onderneming en consument". "Het is dus belangrijk dat we de elektronische facturatie voort ontwikkelen en aanmoedigen. De elektronische facturatie is makkelijk en voordelig."

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) zei eerder dit jaar dat de overheid wil dat de e-facturatie binnen dit en vijf jaar de norm wordt in ons land. Hij haalde toen een studie van de FOD Administratieve Vereenvoudiging aan, waaruit blijkt dat er 3,37 miljard euro kon worden bespaard door de omschakeling voor bedrijven, burgers en overheid.