"Raad van bestuur Fanc in alle onafhankelijkheid laten oordelen"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft tijdens het vragenuurtje in de Kamer nog geen gevolgen verbonden aan de veelbesproken uitspraken van Fanc-directeur Jan Bens in de pers. De bal ligt volgens de minister voorlopig in het kamp van de raad van bestuur van het nucleair agentschap.

Bens, tegenwoordig topman van de nucleaire waakhond Fanc, blikte maandag in Le Soir terug op zijn jaren bij Tractebel, dat hem in 1995 naar Kazachstan stuurde. Hij sprak over de "ongelofelijke corruptie" in het land en gaf aan dat hij ook zelf "enveloppes" aangeboden kreeg én uitdeelde. Dat laatste enkel aan een dokter die een medewerker anders niet wilde behandelen, stuurde Bens nadien bij.

"Het is evident dat dit vragen oproept en uitleg vereist", herhaalde minister Jambon wat hij eerder al zei over de zaak. Hij vroeg de raad van bestuur van het Fanc om zich over de zaak te buigen.

Jambon wil dat onderzoek afwachten, alvorens zich verder uit te spreken. "Ik wil de raad van bestuur in al zijn vrijheid en al zijn kennis laten oordelen", aldus de minister. Zijn regeringscommissaris in de raad van bestuur krijgt dus vooraf ook "geen directief" mee, antwoordde Jambon op vragen van Kamerleden Johan Vande Lanotte (SP.A, Kristof Calvo (Groen), Karine Lalieux (PS) en Michel de Lamotte (CDH).

Het antwoord kwam er echter niet zonder slag of stoot. De oppositie had haar vragen eigenlijk aan premier Charles Michel gesteld, maar die had de vragen doorgespeeld naar de bevoegde ministers. En dat pikte de oppositie niet. Zij ontwaren immers onenigheid binnen de meerderheid en wilden dus van de eerste minister het "echte" regeringsstandpunt horen.