Beschoten kerkhaan blinkt weer op zijn toren

Op de kerktoren van Sint-Gertrudis-Pede (Dilbeek) pronkt sinds vandaag opnieuw een windhaan. De haan werd de afgelopen maanden samen met het dak en de toren van de kerk grondig opgeknapt. Tijdens de renovatie vielen vooral de kogelgaten in de kerkhaan op.

De haan werd met behulp van een hoge kraan terug op de grote toren geplaatst. Het is het symbolische einde van de maandenlange renovatiewerken aan de kerk.

"Sinds oktober is er hard gewerkt aan het dak en de toren van de Sint-Gertrudis kerk," zegt schepen van patrimonium Jef Vanderoost. "Normaal zouden de werken rond maart al afgelopen zijn, maar de toren bleek intern zo aangetast dat er extra tijd en dus ook budget nodig was. Tegen het bouwverlof moeten de stellingen rond de kerk weg zijn. Intussen gebeuren er ook nog wat rioleringswerken."

Een ander deel van het dak van de kerk zal op vrij korte tijdspanne ook moeten aangepakt worden, maar wanneer is nog niet duidelijk. Vandaag ging vooral de haan met de meeste eer lopen.

"De haan bleek verschillende kogelgaten te hebben. Blijkbaar moet het vroeger een sport geweest zijn om hem te beschieten", zegt Vanderoost. "Die gaten zijn nu gedicht en de haan blinkt weer als nooit tevoren. Daar zijn we bijzonder blij om."