CLB's hebben nog amper tijd voor leerlingenbegeleiding

De centra voor leerlingenbegeleiding, de CLB's, komen nauwelijks nog toe aan de individuele begeleiding van leerlingen. De CLB's van het vrij en het gemeenschapsonderwijs klagen dat ze de voorbije jaren wel extra taken hebben gekregen, maar geen extra personeel.

De werkdruk bij de CLB's is de afgelopen jaren verhoogd door de decreten over integrale jeugdhulp en over jongeren met een beperking in het gewone onderwijs, het zogenoemde M-decreet.

"Omdat de implementatie van deze twee decreten enorm veel administratief en ander werk met zich meebrengt, verdwijnt onze taak van studiebegeleiding noodgedwongen meer op de achtergrond", zegt Dries Vandermeersch, voorzitter van de CLB-koepel van het gemeenschapsonderwijs.

Door al die extra taken "wordt het moeilijk om de scholen nog te helpen bij de dagelijkse problemen", beaamt Annelies De Graeve, woordvoerster van de koepel voor Vrije Centra voor Leerlingenbegeleiding (VCLB) in de kranten van Mediahuis. 

Meer met minder

Bovendien moeten de CLB's besparen én zijn hun middelen al sinds 2000 bevroren. "Sinds dat jaar hebben de CLB’s geen extra personeel gekregen. Ook is het aantal leerlingen in die periode enorm toegenomen", stelt Dries Vandermeersch vast. "Wij moeten dus met minder personeel meer taken doen."

De CLB's roepen onderwijs­minister Hilde Crevits (CD&V) op om de begeleiding grondig te evalueren en eenvoudiger te maken. Dries Vandermeersch van het gemeenschapsonderwijs pleit ook voor extra personeel. "Een verhoging van 2 tot 5 procent van het personeelsbestand zou al soelaas kunnen brengen."