EU veroordeelt opflakkering van geweld in Oost-Oekraïne

De Europese Unie veroordeelt de escalatie van de gevechten in het oosten van Oekraïne. "De gevechten rondom Marjinka vormen de ernstigste schending van het staakt-het-vuren", zegt een woordvoerster van de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid Federica Mogherini.
Een Oekraïense soldaat in de straten van Marjinka.

De woordvoerster verwees naar een rapport van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), waarin gemeld wordt dat de pro-Russische separatisten zware artillerie naar de omgeving van Marjinka hadden gebracht. "Deze gevechten dreigen een nieuwe spiraal van geweld te ontketenen", waarschuwde ze.

Een woordvoerder van het Oekraïense leger zegt dat er bij de gevechten rond Marjinka 80 rebellen zijn gedood en 100 gewond. Een onafhankelijke bevestiging van dat aantal is er niet. Eerder was er sprake van minstens 24 nieuwe doden.

De Europese Unie dringt aan op respect voor het staakt-het-vuren dat in februari is ingesteld. De Europeanen dringen erop aan dat de zware wapens worden teruggetrokken uit de frontlinie en worden overgebracht naar de opslagplaatsen, waar ze regelmatig gecontroleerd kunnen worden door OVSE-inspecteurs. Maar de Oekraïense president Porosjenko heeft laten weten dat hij in navolging van de rebellen ook opnieuw zware wapens naar de frontlijn zal verplaatsen.

Rusland

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beschuldigt Oekraïne ervan verantwoordelijk te zijn voor de opflakkering van het geweld. "Het vredesproces in het oosten van Oekraïne dreigt door de daden van Kiev aan flarden geschoten te worden", zegt Lavrov.

"Door zijn nieuw militair offensief probeert Kiev aan zijn in het akkoord van Minsk vastgelegde verantwoordelijkheid te ontsnappen om een directe dialoog met de separatisten aan te gaan", stelt Lavrov. Het Kremlin beschuldigt Kiev ervan, het nieuwe offensief te hebben getimed om samen te vallen met de Europese top in Brussel en de top van de G7 in Beieren, kwestie van nieuwe voeding te geven aan het westerse sanctieregime tegen Moskou.