Extra veiligheidsmaatregelen na uitlekken van foto's bij autopsie

Op enkele plaatsen in ons land wordt het terreurdreigingsniveau verhoogd van twee naar drie. De extra veiligheidsmaatregelen komen er nadat er gisteren foto's waren uitgelekt van bij de autopsie op de lichamen van de twee terroristen uit Verviers. Op die foto's was champagne te zien.

Onder meer bij het gerechtelijk laboratorium in Luik, waar de foto's gemaakt zijn, wordt het terreurdreigingsniveau verhoogd van twee naar drie.

Er wordt nog steeds onderzocht wat er precies gebeurd is bij de autopsie. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en politiebaas Catherine De Bolle veroordeelden gisteren het "verwerpelijke gedrag" van de personen op de foto, maar benadrukten dat er op de foto's geen politiemensen te zien zijn.

Wat betekenen de dreigingsniveaus?

Niveau 1 betekent dat de dreiging laag is. Concreet wil dat zeggen dat de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse niet bedreigd is.

Niveau 2 betekent dat de dreiging gemiddeld is. De dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse is dan weinig waarschijnlijk.

Niveau 3 betekent dat de dreiging ernstig is. Er is dan sprake van een mogelijke en waarschijnlijke dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse.

Niveau 4 betekent dan weer dat de dreiging zeer ernstig is. De dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse is dan zeer nabij.