Griekenland wil betalingen aan IMF in juni bundelen

Griekenland heeft het Internationaal Monetair Fonds meegedeeld dat het de vooropgestelde schijf van 300 miljoen euro vrijdag niet zal terugbetalen. Het land wil gebruik maken van een regeling die het mogelijk maakt om alle betalingen in juni op het einde van de maand te voldoen. Dat heeft het IMF meegedeeld.
The Associated Press2012

De Griekse nationale bank moet het IMF deze maand in vier schijven in totaal zo'n 1,6 miljard euro aan leningen terugbetalen. De eerste schijf van 300 miljoen euro moet op vrijdag overgemaakt worden, maar de Griekse autoriteiten hebben de organisatie nu gevraagd de vier betalingen te bundelen. Die betaling moet ten laatste op 30 juni gebeuren.

Die regeling bij het IMF bestaat sinds de jaren zeventig en moest soelaas bieden aan landen die administratieve problemen ondervinden om verschillende betalingen in een korte periode te verrichten. Ze is sindsdien echter nauwelijks gebruikt.

Griekenland verkeert in diepe geldnood. Het land onderhandelt al maanden met zijn internationale kredietverleners over een nieuw pakket hervormingen dat moet uitgevoerd worden in ruil voor de vrijmaking van verse fondsen uit het financiële steunprogramma. Dat programma verstrijkt eind deze maand.