Griekse premier: "Alleen ons voorstel is realistisch en constructief"

Het voorstel van de Griekse regering om tot een akkoord met haar internationale geldschieters te komen, is "het enige realistische en constructieve voorstel op de tafel". Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras gezegd na het gesprek met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Toch blijft Tsipras optimistisch over een akkoord.

Zowel de Europese Commissie als Tsipras bevestigen dat de vergadering, waar ook Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem aan deelnam, "constructief" was. De gesprekspartners gingen zonder akkoord uiteen, maar kwamen overeen elkaar eerstdaags opnieuw te zien. Mogelijk vindt dat gesprek vrijdagavond plaats. Het is niet uitgesloten dat ook het IMF en de ECB eraan zullen deelnemen.

In een mededeling stelt Tsipras  dat het voorstel voor een akkoord dat hij zelf naar de onderhandelingstafel meebracht, als enige "realistisch en constructief" is. Hij stipt wel aan dat het voorstel van de drie kredietverleners om het vereiste Griekse primair surplus te verlagen een goede gespreksbasis vormen. Volgens de Financial Times zouden de EU, de ECB en het IMF voorstellen dat het primair begrotingsoverschot dit jaar 1 procent hoeft te bedragen, om te stijgen tot 3,5 procent in 2018.

Optimisme

In zijn communiqué maakt Tsipras nogmaals duidelijk wat zijn rode lijnen zijn: er kan geen sprake van zijn dat het solidariteitsmechanisme voor de laagste Griekse pensioenen wordt afgeschaft en ook een verhoging van de btw op elektriciteit met 10 procentpunten "is geen basis voor discussie". Zoals bekend is de hervorming van de arbeidswetgeving een ander discussiepunt.

Ondanks alles blijft Tsipras optimistisch. "We vinden het een zeer positief signaal dat bij onze gesprekspartners, althans bij de Europese Commissie, de wil zeer groot is om zeer snel een realistisch akkoord te bereiken", schrijft hij.