Hackers kraken Amerikaanse systemen op ongeziene schaal

Onbekenden hebben de computergegevens van Amerikaanse overheidsdiensten gehackt. Miljoenen ambtenaren zijn het slachtoffer geworden. De hackers waren uit op persoonlijke informatie, bijvoorbeeld om geld te kunnen stelen of identiteitsfraude te plegen.
AP2002

Het Office of Personal Management (OPM), de personeelsdienst van de ambtenarij in de VS, bevestigde dat bijna vier miljoen huidige én voormalige ambtenaren werden gehackt. Sinds de ontdekking zijn extra veiligheids­maatregelen genomen. Aan de getroffen ambtenaren werd gevraagd hun kredietkaartgegevens nauwlettend in de gaten te houden.

De eerste aanwijzingen van de diefstal dateren al van april. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de FBI zijn een onderzoek gestart.

Volgens The Washington Post vermoedt men dat Chinezen achter de aanval zitten, en dat werd gisteren ook vanuit politieke kringen bevestigd. Maar de Chinese ambassade in Washington waarschuwde meteen al voor "te haastige conclusies".

Gevoelige info

De schaal van de kraak is ongekend, en bovendien zouden ook mensen in gevoelige diensten - lees: inlichtingendiensten - mee het slachtoffer zijn geworden. 

De vrees is dat nu info over de veiligheid van belangrijke mensen in de VS gelekt zou kunnen worden, of dat er info is opgediept waarmee ambtenaren gechanteerd kunnen worden.

Het OPM is zoveel als de personeelsdienst van de Amerikaanse overheid, die alle mogelijke gegevens over de federale ambtenaren opslaat.  Desondanks zou er niet diep genoeg in het systeem doorgedrongen zijn om vitale informatie te achterhalen, zo liet de overheid verstaan in de media.