Italiaanse politie arresteert 44 leden van "politieke tak" maffia

In Italië zijn 44 mensen opgepakt in een onderzoek naar mogelijke maffia-activiteiten. Tegen 21 anderen loopt nog een arrestatiebevel. Het gaat vooral om politici.

De verdachten zouden onder meer betrokken zijn bij corruptie en verduistering van overheidsgeld bij het verschaffen van onderdak aan migranten die uit Afrika komen.

"Subsidies werden een bepaalde richting ingestuurd", zegt correspondente Hedwig Zeedijk. "Dit kan niet worden georganiseerd zonder hulp van bovenaf. Dit is een aparte tak van de maffia. Er is lang gezegd dat er geen maffia bestaat in Rome. Wat wel bestaat, zijn banden tussen de criminele organisaties en de politiek in Rome."

Die tak is vanochtend aangepakt. Bij de 44 mensen die gearresteerd werden, zitten onder meer raadsleden en de voorzitter van de gemeenteraad van Rome.

De actie van vanochtend past in een groter onderzoek waarbij vorig jaar al ruim dertig mensen werden opgepakt. Toen bleek dat de maffia al een hele tijd voet aan de grond had in de hoofdstad en onder één hoedje speelde met sommige politici, stadsbestuurders en ondernemers. Het onderzoek draaide vooral rond maffiabaas Massimo Carminati, die sindsdien in de gevangenis zit.