Moebarak opnieuw voor rechter wegens doden bij protesten

De Egyptische ex-president Hosni Moebarak zal opnieuw moeten terechtstaan voor de dood van meer dan 800 betogers tijdens de revolte van 2011. Moebarak was daarvoor al eens tot levenslang veroordeeld, maar daarna vrijgesproken door een andere rechtbank. Nu heeft het Hof van Cassatie die vrijspraak vernietigd.
Archieffoto

In juni 2012 werd Moebarak in eerste aanleg tot levenslang veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de dood van 846 betogers tijdens de revolte van 2011, waarbij hij van de macht werd verdreven.

Eind november vorig jaar werd de ex-president door een andere rechtbank vrijgesproken, waardoor hij de dans leek te ontspringen. Maar het parket ging toen in beroep bij het Hof van Cassatie. Dat heeft het beroep nu aanvaard.

Moebarak zal dus voor een derde keer voor een rechtbank moeten verschijnen in deze zaak. Op 5 november zou er een uitspraak moeten zijn.

Corruptie

Over het gerechtelijk parcours van de ex-president is overigens een boek te schrijven, niet alleen in deze zaak. Zo liep er ook een corruptiezaak tegen Moebarak en zijn beide zonen Alaa en Gamal. Ze werden begin vorige maand alle drie tot drie jaar cel veroordeeld.

Ook dat proces werd een paar keer overgedaan. Moebarak en zijn zonen waren al eens veroordeeld in mei 2014, maar die uitspraak werd tenietgedaan door het Hof van Cassatie.

Moebarak is intussen 87 en verblijft onder huisarrest in een militair ziekenhuis. Het is nog niet duidelijk of hij voor de corruptiezaak effectief naar de cel moet.