Proefproject met thuistest voor baarmoederhalskanker

In de strijd tegen baarmoederhalskanker gaat de overheid nu ook thuistests gebruiken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Dit najaar start een proefproject in de provincies Antwerpen en Limburg, in de hoop zo meer kankers tijdig op te sporen.
Image 01084912 MediaforMedical Copyright / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS

Baarmoederhalskanker is goed te genezen als de ziekte op tijd wordt opgespoord, maar als ze al is uitgezaaid sterft meer dan 80 procent van de patiënten eraan. Daarom krijgen alle Vlaamse vrouwen tussen 25 en 64 jaar sinds 2013 een uitnodiging in de bus om gratis een uitstrijkje te laten nemen. Zo wordt er gescreend op de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker kan aankondigen. Toch gaat slechts de helft hierop in.

Dat moet beter, vindt de overheid, die daarom start met thuistests. Concreet krijgen zo'n 40.000 vrouwen tussen 30 en 65 jaar in de steden Antwerpen en Genk, Noord-Limburg en de Antwerpse Kempen na de zomer zo'n test opgestuurd. "Zo hopen we ook vrouwen die schroom hebben om naar de gynaecoloog of dokter te gaan, te bereiken", zegt dokter Patrick Martens, hoofd van het Centrum voor Kankeropsporing.

"Uit ervaring bij het dikkedarmonderzoek, waar de test ook wordt opgestuurd, blijkt dat de drempel erg laag is voor veel mensen", zegt hij. "We verwachten dus dat van diegenen die nu nog niet meedoen met het onderzoek er toch enkele zijn die de drempel hiermee kunnen overwinnen."

Jaarlijks worden in Vlaanderen 643 vrouwen getroffen door baarmoederhalskanker. 190 van hen sterven aan de ziekte.