Reisbureaus eisen schadevergoeding voor stroomstoring bij Belgocontrol

Belgian Travel Organisation (BTO), de beroepsvereniging van de reisbureaus, eist een schadevergoeding na de stroomstoring van vorige woensdag bij luchtverkeersleider Belgocontrol. Dat heeft algemeen secretaris Bernard Tuyttens gezegd. Door de stroomstoring werd het luchtruim enkele uren gesloten.
BELGA

BTO zal komende maandag een aangetekende brief verzenden aan de CEO van Belgocontrol, de voorzitter van de raad van bestuur en aan de bevoegde minister Jacqueline Galant (MR). Ook zal de organisatie vragen om een onderhoud. Op een bijeenkomst van de leden werd namelijk overeengekomen om een schadevergoeding te eisen.

De precieze omvang van de claim is nog onduidelijk. De beroepsvereniging vroeg haar leden om de kosten ten gevolge van de stroomstoring tegen komend weekend te berekenen en de cijfergegevens over te maken. Het gaat om extra personeelskosten en de kosten van alternatieve diensten die aan gestrande reizigers zijn verleend, zoals het inleggen van een busdienst.

"We hebben nog niets officieel ontvangen"

Tijdens de voorstelling van het jaarverslag 2014 van Belgocontrol, wilde CEO Johan Decuyper niet veel kwijt over de schadeclaim. "We hebben nog niets officieel ontvangen", klonk het.

De topman kon ook (nog) niet zeggen hoeveel schade Belgocontrol zelf heeft geleden. Daarnaast is het ook nog niet duidelijk hoe of op wie het bedrijf de schade eventueel zal verhalen. "Onze advocaten zijn het dossier aan het bestuderen."

Decuyper kondigde ook aan zo snel mogelijk een externe audit te laten uitvoeren naar alle "kritieke systemen" bij het bedrijf. Hij herhaalde ook nog eens dat de stroomstoring te wijten was aan een ontwerp- of installatiefout die zich tien jaar geleden voordeed.