Rick Perry is kandidaat voor het presidentschap

Rick Perry, de gewezen gouverneur van de staat Texas, heeft officieel aangekondigd dat hij opnieuw een gooi doet naar de Republikeinse nominatie voor het presidentschap. In 2012 was hij ook al kandidaat, maar hij stapte toen uit de race na een aantal flaters in debatten tussen de Republikeinse kandidaten.
Rick Perry spreekt kiezers toe in Iowa.

Als tiende in de rij heeft de 65-jarige Rick Perry aangekondigd de opvolger van Barack Obama in het Witte Huis te willen worden. De oud-gouverneur van Texas geldt als conservatief, zelfs binnen de conservatieve Republikeinse partij. Zo heeft hij als topadviseur om conservatieve christenen in Iowa en elders te ronselen, een Republikeinse activist ingehuurd die vindt dat vrouwen beter geen hoge functies uitoefenen, en dat kinderen schade zouden ondervinden als een vrouw president zou worden.

In 2012 had Perry reeds een gooi gedaan naar de kandidatuur van de Grand Ole Party (GOP), maar na net iets teveel versprekingen en blunders tijdens televisiedebatten, gooide hij toen voortijdig de handdoek in de ring. Hij werd het voorwerp van spot toen hij in een debat zei dat hij, als hij verkozen zou zijn, drie federale agentschappen zou afschaffen, "namelijk Handel, Onderwijs en ehhh..." Een andere kandidaat moest hem toen ter hulp komen en zeggen dat het om het EPA, het Milieuagentschap, ging.

Deze keer wil Perry als president "doen wat gedaan moet worden, ongeacht de risico's of de gevolgen". Campagnepunten worden werkgelegenheid en belastingverlaging. Tijdens zijn vorige campagne was hij voorstander van een vlaktaks.

Perry weet tijdens het debat in november 2011 niet meer welk agentschap hij zou afschaffen.

Perry de intellectueel

Perry's vorige poging om presidentskandidaat te worden, was dus geen succes, en hij geeft nu die fouten ook toe. Maar, zegt hij, hij is nu een betere, meer intellectuele kandidaat. Hij stopt tegenwoordig zijn toespraken vol met feiten, cijfers en culturele verwijzingen, en hij praat geregeld over het feit dat hij de voorbije jaren gestudeerd heeft.

Hij snoeft geregeld over de musea in Texas en onlangs gaf zijn campagne een video vrij van Perry die Beethoven speelt op de piano. Perry draagt tegenwoordig ook een bril met dikke randen, volgens veel politieke waarnemers om hem een meer intellectueel imago te geven. Perry zelf zegt dat zijn vrouw de bril gekozen heeft.

Ook als Perry dit keer vermijdt van blunders te maken, hangen hem nog problemen boven het hoofd. Vorig jaar in augustus, toen hij nog gouverneur van Texas was, is hij in staat van beschuldiging gesteld voor machtsmisbruik, omdat hij gedreigd had de fondsen voor de integriteitseenheid van de staat af te snijden. Het is momenteel moeilijk te zeggen of die aanklacht verworpen zal worden, of nog maandenlang een schaduw op zijn campagne zal werpen.

Perry begon zijn politieke carrière als Democraat, en werd in 1984 in het Huis van Afgevaardigden verkozen voor die partij. In 1988 was hij nog de campagneleider in Texas voor de Democratische senator Al Gore, een jaar later stapte hij over naar de Republikeinen. Dat was niet ongebruikelijk in zijn generatie van Texaanse politici, waar wel meer conservatieve Democraten overgestapt zijn naar de Republikeinen.

Nummer tien

Perry is nummer tien in het rijtje Republikeinse presidentskandidaten. Tot nu toe hebben senator Ted Cruz uit Texas, senator Rand Paul uit Kentucky, senator Marco Rubio uit Florida, senator Lindsey Graham uit South-Carolina, gewezen senator Rick Santorum uit Pennsylvania, gewezen gouverneur van Arkansas Mike Huckabee, gewezen gouverneur van New York George Pataki, de gewezen neuroloog Ben Carson en zakenvrouw Carly Fiorina al officieel hun kandidatuur bekendgemaakt.

Naar schatting zullen er uiteindelijk nog een zestal kandidaten bijkomen, onder wie Jeb Bush, broer en zoon van vorige presidenten. Jeb, oud-gouverneur van Florida, zal op 15 juni zijn besluit bekendmaken, een dag later zal miljardair Donald Trump een "belangrijke mededeling" doen, mogelijk dat hij zich kandidaat stelt. Ook de gouverneur van Wisconsin, Scott Walker, en zijn collega's van New Jersey Chris Christie, Louisiana Bobby Jindal, en Ohio John Kasich, zullen zich waarschijnlijk kandidaat stellen.

Bij de Democraten staat de teller voorlopig nog maar op vier. Daar is Hillary Clinton, de vrouw van een vorige president en gewezen minister van Buitenlandse Zaken, de topkandidate.

De andere kandidaten zijn de onafhankelijke senator uit Vermont, Bernie Sanders, die zichzelf een socialist noemt, de gewezen gouverneur van Maryland, Martin O'Malley, en de gewezen gouverneur van Rhode Island, Lincoln Chafee.

Waarschijnlijk komt daar ook nog de gewezen senator uit Virginia Jim Webb bij.