Verloren gewaande voorloper "Star wars" omgetoverd tot langspeelfilm

Een kortfilm die in 1980 samen met "Star wars: the empire strikes back" is uitgebracht en geldt als een voorloper op de sciencefictionfilmreeks, krijgt een remake als langspeelfilm. Sommige opnames zullen in België plaatsvinden.

Samen met "Star wars: the empire strikes back" verscheen in 1980 ook de kortfilm "Black angel" van regisseur Roger Christian. De film vertelt het verhaal van een ridder die samen met tovenaar Myrddin en prinses Kyna ten strijde trekt tegen de Black Angel.

"Black angel" was cruciaal voor de "Star wars"-films. De kortfilm geldt immers als een voorloper van de sciencefictionfilmreeks. Steven Spielberg had het destijds over "één van de meest enigmatische films" die hij ooit had gezien.

Toch raakte de film nadien in de vergetelheid. Sterker nog: alle bestaande kopieën werden verloren gewaand. Tot een archivaris van de Amerikaanse filmstudio Universal Studios in 2011 bij toeval op een filmnegatief botste. Het had jaren in het Verenigd Koninkrijk in een bunker uit WO II opgeslagen gelegen tot dat gebouw instortte en het in de VS belandde.

"The lord of the rings"

Vijfendertig jaar later wil Roger Christian een remake van de kortfilm maken, maar dan wel als langspeelfilm. Acteurs als John Rhys Davies en Rutger Hauer hebben al toegezegd om mee te spelen. De stijl van de nieuwe "Black angel" zal veel weg hebben van films als "The lord of the rings" en "The hunger games", laat Christian weten.

Opmerkelijk: om de financiering van de film rond te krijgen, zet de regisseur een crowdfunding op poten. Op nauwelijks drie dagen tijd heeft die al 75.000 dollar (66.550 euro) van de beoogde 100.000 dollar (88.740 euro) opgeleverd. Wie een bijdrage levert, kan rekenen op exclusieve voordelen als een uitnodiging voor de galapremière of een rol als figurant.

Als alles volgens plan verloopt, gaan de opnames in september van start. Ze zullen plaatsvinden in Marokko, Hongarije, Schotland én ook België.